Základem k úspěšnému výběru vína je vědět, jakou chuť vína hledáte. Sebekvalitnější produkt vám nemusí být po chuti, pokud nebude odpovídat vašim preferencím.
Perlivá, nebo klidná?
Základním rozdělením jsou vína klidná/tichá, jež mají žádnou nebo zcela minimální perlivost, oproti nim stojí vína šumivá a sekt, u nichž je naopak perlivost žádoucí, a jsou velmi oblíbená třeba ke slavnostním příležitostem nebo k přípravě míchaných nápojů.
Chuť a aroma
Chuťově se vína pohybují od velmi jemných až po silně aromatická, přičemž kvalitní zástupce najdete na obou stranách spektra. Chuť se odvíjí především od odrůdy vína, kterých existuje celá řada. Mezi nejpopulárnější patří například: Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Veltlínské zelené, Ryzlink, Tramín, Pinot Noir, ale pochopitelně i mnoho dalších. O známějších odrůdách naleznete na internetu mnoho informací, skvěle vám v rozšíření obzorů pomohou také vinné degustace, ať už přímo na vinicích, nebo ve vinárnách. Chuť vína vybírejte také podle sezóny – v létě volte spíše svěží bílá vína s nižším obsahem alkoholu a lehkou kyselinkou. V zimě je čas na těžší červená vína s tříslovinou. Důležitý je také obsah cukru, který má na chuť vína zásadní vliv.
Barva
Tradičním kritériem výběru je také barva – někdo preferuje jemnější bílá vína, někdo zase hutnější červená a někdo sáhne po některé z méně obvyklých barev, např. oranžové nebo růžové.
Při výběru vína vždy čtěte etiketu, která vám hodně napoví. Naleznete tam druh vína, odrůdu, většinou i ročník sklizně, původ vína, údaje o obsahu cukru a alkoholu. Na etiketě se často nachází i doporučení k jakému pokrmu je dané víno vhodné.
Obsah alkoholu
Vína se od sebe liší také obsahem alkoholu. Ten se pohybuje od nuly u vín nealkoholických až k více než dvaceti procentům u nejsilnějších vín, obvykle ovšem obsah činí okolo 12 %. Bílá moravská vína mívají obsah alkoholu kolem 11–13 %, u červených vín dosahuje hodnota obsahu alkoholu 15 %.
Objem a design lahve
Zaměřte se také na objem lahve. Nejtypičtější je takzvaná sedmička o objemu 0,75 litru, ničím výjimečným nejsou ani litrové lahve. Větší objem již bývá vyhrazen pro speciální edice nebo jiné typy obalů určené převážně pro gastronomické provozy. Naopak v některých restauracích nebo například vlacích a letadlech se setkáte také s malými lahvičkami o objemu 0,2–0,3 litru a ve stejném objemu se pak prodávají i ledová a slámová vína.
Pokud lahev pořizujete jako dar, případně ji plánujete mít vystavenou, určitě vás bude zajímat i design lahve. Ten se může projevovat nejen samotným tvarem lahve, ale i zpracováním etiket. Pamatujte ale – hezká lahev automaticky neznamená, že podařený bude i její obsah.
Cena
V neposlední řadě může o výběru rozhodovat i cena. Rozhodně neplatí, že dražší víno je automaticky lepší, kvalitní lahev můžete sehnat i za relativně nízkou cenu, řádově ve stokorunách. Levněji již na dobré víno narazíte vzácně.