Nejdůležitější otázky

V zásadě ne. Všechny pracují na stejném principu namotávání cukrových vláken, a proto nemusíte zdlouhavě sledovat rozdíly mezi jednotlivými modely, zvlášť pokud sháníte výrobník na běžné domácí použití. Kromě klíčových parametrů (příkon, hmotnost) se můžete soustředit třeba na přibalené doplňky a výhodnost balení.
Jak budete přístroj používat?

Před výběrem si dobře promyslete, jestli výrobník vytáhnete jen občas na zabavení ratolestí, nebo s ním počítáte na větší oslavy. Při druhé možnosti doporučujeme sledovat hlavně velikost mísy, v níž se vata připravuje. Zároveň mějte na paměti, že některé modely se po vytvoření první várky (zhruba 15 minut) přehřívají, a musíte je na chvíli vypnout, než je znovu použijete. Pokud budete mít víc strávníků, je možné, že se příprava vaty protáhne.
Věděli jste, že původní cukrovou vatu vynalezl v 19. století zubař William Morrison? Metoda zahřívání a roztáčení cukru se ovšem objevila už v 15. století v Itálii.
Klíčové parametry
Příkon
Příkon vám prozradí, kolik energie si přístroj vezme z elektrické sítě za hodinu používání. Od klasických modelů nemusíte čekat velkou spotřebu, pohybují se v hodnotách nižších než 1030 W, obvykle kolem 500 W. Vyšší příkon 1030 W a více je vyhrazen pro profesionální výrobníky přímo na pouť nebo farmářské trhy. Ty totiž musejí být připraveny na delší provoz a větší nápor zájemců o tuto cukrovou pochoutku.
Hmotnost
V případě, že se chystáte výrobník přenášet, by vás mohla zajímat i hmotnost. U domácích modelů jde o nízké jednotky kilogramů, které s sebou můžete vzít takřka kamkoliv. U profesionálních přístrojů se pak doporučuje zakoupit výrobník rovnou i s vozíkem na kolečkách. Přidává to nejen na pohodlí, ale i celkové stylizaci. ;)
Prozkoumejte, co všechno dostanete v balení s výrobníkem. Většina modelů nabídne odměrku, špejle nebo přímo cukr na vatu.
Klíčové funkce
Rychlá příprava cukrové vaty během 10 minut
Zahřeje a následně roznáší cukr ve vláknech
Odměrka na cukr – na správné dávkování cukru
Omyvatelnost v myčce – umožňuje většina modelů
Protiskluzové nožičky – na pevné používání
Pojízdný vozík – u profi stánkových výrobníků
Jak připravit cukrovou vatu
Příprava je v zásadě velmi snadná, stačí se držet několika základních kroků:
1) Zapojte výrobník do zásuvky a spusťte jej, aby se správně zahřál. Postačí 2–4 minuty chodu. Pak jej vypněte a připravte si odměrku.
2) Nasypte do středu rotačního kotouče 1 odměrku cukru (10 g). Přisypat můžete i barvivo, aby vaše vata chytla tu správnou barvu, nebo třeba tvrdé bonbony, abyste ji ochutili dle vašich představ.
3) Zapněte výrobník a pomalu ke kotouči přisuňte špejli, abyste zachytili první vlákna cukru. Pomalu namotávejte, dokud nebudete mít na špejli vatu.
4) Pokud by vám vatu nešlo namotat, zkuste nejdříve špejli držet svisle a kroužit s ní kolem okruhu mísy, pak ji narovnejte vodorovně a přejíždějte s ní nad kotoučem. Po pár pokusech z vás bude učiněný expert.
5) Vychutnejte si okouzlující cukrovou vatu.
Příslušenství
Jen pár drobností, které by se mohly hodit:
Cukr – doporučujeme hrubozrnný cukr se zajímavou příchutí
Bonbony – kdyby se vám zachtělo ochutit vatu oblíbenou sladkostí
Potravinářská barviva – bílá neurazí, ale vata může zářit mnoha barvami
Špejle – dřevěné jsou prověřená klasika