Jak vybrat výrobník cukrové vaty

I kdyby vás na pouti omrzely kolotoče a strašidelné domy, vždycky se můžete spolehnout na jemnou a sladkou chuť cukrové vaty, která vám zpříjemní den. Dopřát si ji můžete i doma – stačí si pořídit jednoduchý výrobník cukrové vaty. Tento šikovný přístroj zaručeně vykouzlí úsměvy na tvářích dětí i dospěláků.

I kdyby vás na pouti omrzely kolotoče a strašidelné domy, vždycky se můžete spolehnout na jemnou a sladkou chuť cukrové vaty, která vám zpříjemní den. Dopřát si ji můžete i doma – stačí si pořídit jednoduchý výrobník cukrové vaty. Tento šikovný přístroj zaručeně vykouzlí úsměvy na tvářích dětí i dospěláků.

Doba čtení 2 min.
Filip, redakce Heureka.cz

Nejdůležitější otázky

Liší se nějak jednotlivé výrobníky cukrové vaty?

V zásadě ne. Všechny pracují na stejném principu namotávání cukrových vláken, a proto nemusíte zdlouhavě sledovat rozdíly mezi jednotlivými modely, zvlášť pokud sháníte výrobník na běžné domácí použití. Kromě klíčových parametrů (příkon, hmotnost) se můžete soustředit třeba na přibalené doplňky a výhodnost balení.

Jak budete přístroj používat?

Před výběrem si dobře promyslete, jestli výrobník vytáhnete jen občas na zabavení ratolestí, nebo s ním počítáte na větší oslavy. Při druhé možnosti doporučujeme sledovat hlavně velikost mísy, v níž se vata připravuje. Zároveň mějte na paměti, že některé modely se po vytvoření první várky (zhruba 15 minut) přehřívají, a musíte je na chvíli vypnout, než je znovu použijete. Pokud budete mít víc strávníků, je možné, že se příprava vaty protáhne.

Klíčové parametry

Příkon

Příkon vám prozradí, kolik energie si přístroj vezme z elektrické sítě za hodinu používání. Od klasických modelů nemusíte čekat velkou spotřebu, pohybují se v hodnotách nižších než 1030 W, obvykle kolem 500 W. Vyšší příkon 1030 W a více je vyhrazen pro profesionální výrobníky přímo na pouť nebo farmářské trhy. Ty totiž musejí být připraveny na delší provoz a větší nápor zájemců o tuto cukrovou pochoutku.

Hmotnost

V případě, že se chystáte výrobník přenášet, by vás mohla zajímat i hmotnost. U domácích modelů jde o nízké jednotky kilogramů, které s sebou můžete vzít takřka kamkoliv. U profesionálních přístrojů se pak doporučuje zakoupit výrobník rovnou i s vozíkem na kolečkách. Přidává to nejen na pohodlí, ale i celkové stylizaci. ;)

Klíčové funkce

  • Rychlá příprava cukrové vaty během 10 minut

  • Zahřeje a následně roznáší cukr ve vláknech

  • Odměrka na cukr – na správné dávkování cukru

  • Omyvatelnost v myčce – umožňuje většina modelů

  • Protiskluzové nožičky – na pevné používání

  • Pojízdný vozík – u profi stánkových výrobníků

S některými modely vám domů skutečně přijede pouť.

Jak připravit cukrovou vatu

Příprava je v zásadě velmi snadná, stačí se držet několika základních kroků:

  • 1) Zapojte výrobník do zásuvky a spusťte jej, aby se správně zahřál. Postačí 2–4 minuty chodu. Pak jej vypněte a připravte si odměrku.

  • 2) Nasypte do středu rotačního kotouče 1 odměrku cukru (10 g). Přisypat můžete i barvivo, aby vaše vata chytla tu správnou barvu, nebo třeba tvrdé bonbony, abyste ji ochutili dle vašich představ.

  • 3) Zapněte výrobník a pomalu ke kotouči přisuňte špejli, abyste zachytili první vlákna cukru. Pomalu namotávejte, dokud nebudete mít na špejli vatu.

  • 4) Pokud by vám vatu nešlo namotat, zkuste nejdříve špejli držet svisle a kroužit s ní kolem okruhu mísy, pak ji narovnejte vodorovně a přejíždějte s ní nad kotoučem. Po pár pokusech z vás bude učiněný expert.

  • 5) Vychutnejte si okouzlující cukrovou vatu.

Příslušenství

Jen pár drobností, které by se mohly hodit:

  • Cukr – doporučujeme hrubozrnný cukr se zajímavou příchutí

  • Bonbony – kdyby se vám zachtělo ochutit vatu oblíbenou sladkostí

  • Potravinářská barviva – bílá neurazí, ale vata může zářit mnoha barvami

  • Špejle – dřevěné jsou prověřená klasika