Samochladicí
Samochladicí výrobníky vynikají hlavně soběstačností. Po přidání směsi začínají okamžitě míchat a chladit, aby zmrzlina vznikla co nejrychleji. Celkově jde o profesionálnější stroj, který je však dražší a hůře skladovatelný.
V létě povinnost, v zimě delikatesa. Milovníci zmrzliny vědí, že na gelato nebo sorbet se čas najde vždycky. Pro kvalitu ale nemusíte chodit ven, skvělou zmrzku si díky výrobníku zmrzliny připravíte i doma. Díky čerstvým ingrediencím hravě překonáte mražené nanuky a vaničkové zmrzliny a uděláte radost všem členům domácnosti.
V létě povinnost, v zimě delikatesa. Milovníci zmrzliny vědí, že na gelato nebo sorbet se čas najde vždycky. Pro kvalitu ale nemusíte chodit ven, skvělou zmrzku si díky výrobníku zmrzliny připravíte i doma. Díky čerstvým ingrediencím hravě překonáte mražené nanuky a vaničkové zmrzliny a uděláte radost všem členům domácnosti.
Samochladicí výrobníky vynikají hlavně soběstačností. Po přidání směsi začínají okamžitě míchat a chladit, aby zmrzlina vznikla co nejrychleji. Celkově jde o profesionálnější stroj, který je však dražší a hůře skladovatelný.
Díky kompresoru připraví zmrzlinu kdykoliv
Vyrobí víc než jednu várku zmrzliny denně
Udrží zmrzlinu déle v chladu
Delší příprava zmrzliny
Energeticky a cenově nákladnější
Vyžaduje větší prostor v kuchyni
Výrobníky s vyjímatelnou nádobou jsou jednodušší zařízení pro nenáročné. Chladicí nádobu musíte před přípravou chladit v mrazáku, což trvá několik hodin. Prakticky tedy nelze vyrobit víc než jednu vaničku denně. Zařízení je ale výrazně levnější a ekologičtější než protějšek.
Levnější a skladnější zařízení
Připraví zmrzlinu o něco rychleji
Menší spotřeba energie
Jen jedna várka zmrzliny denně
Nádobu musíte několik hodin předem nachladit
Nedokáže udržet zmrzlinu chladnou
Každému expertovi na domácí gelato přijdou vhod i porcovače zmrzliny, aby kopečky byly krásně zakulacené jako z cukrárny.
Příkon vám prozradí, kolik energie si přístroj bere ze sítě. U menších modelů s příkonem menším než 135 W můžete čekat nižší spotřebu, vykoupenou o něco nižší rychlostí a většinou i kapacitou mísy. Většina běžných výrobníků obou typů pak osciluje mezi příkonem 135 až 230 W. Hodnoty nad 250 W jsou vyhrazeny pro rozměrné modely určené na profesionální použití v cukrárně nebo cateringu. Jen náhodou se mezi nimi objevuje i pár domácích přístrojů.
Objem je pro vás důležitý, pokud se chystáte vyrobit více zmrzliny najednou. Do nejmenších kusů se sice vejde méně než 1,2 l zmrzliny, jsou však lehké, skladné a bez problému je přinesete třeba k přátelům na večírek. Se zásobníky od 1,2 do 1,8 l už připravíte slušnou porci zmrzliny pro několik lidí. Máte-li doma opravdu nadšence do zmrzliny, sáhnout můžete i po modelech s objemem 2 až 10 l. Všechny přístroje nad 10 l už patří do cukrárny nebo kavárny, kde se rozhodnete točit zmrzlinu.
Objem mísy je uváděný bez náplně. Proto počítejte, že výsledná porce zmrzliny bude přibližně o třetinu až polovinu menší, než je objem.
Co všechno můžete od výrobníku očekávat, určí hlavně zvolený typ zařízení. Většina z nich nabízí:
Programy na více typů zmrzlin – je libo smetanová, sorbet nebo mražený jogurt?
LCD displej – snazší ovládání díky přehlednému displeji s funkcemi
Časovač – spuštění/zastavení programu podle časových možností
Automatické chlazení – samochladicí modely zvládnou krém po dokončení držet chladný
Automatické vypnutí – už žádné zbytečné plýtvání proudem
Příslušenství – servírovací špachtle a nádobky na správný poměr přísad
Příprava zmrzliny není složitá, ať už se rozhodnete pro kterýkoliv výrobník. A kdybyste si náhodou nevěděli rady, řiďte se několika základními kroky:
1) V případě, že vlastníte zařízení s chladicím médiem, je třeba jej 12–24 hodin před přípravou důkladně zmrazit. Majitelé samochladicích přístrojů tento krok přeskočí.
2) Přidejte do míchací nádoby ingredience, ideálně rozmixované a vychlazené. Např. na smetanovou zmrzlinu doporučujeme přidat smetanu, jogurt, sladidlo a přísady zvolené chuti (ovoce, vanilka, čokoláda, pistácie).
3) Zvolte správný program a spusťte mixování.
4) Metličky v nádobě začnou promíchávat směs, aby byla krásně krémová a hladká. Chlazení se postará o správnou teplotu a konzistenci. Vám stačí jen kontrolovat průběh.
5) Za pár desítek minut bude labužnická zmrzlina na světě.