Existují dva typy zavařovacích hrnců, a to elektrický zavařovací hrnec, kterému se říká také automatický zavařovací hrnec a klasický zavařovací hrnec, který se pokládá na zdroj tepla.
Základní dělení zavařovacích hrnců

Jednoduché ovládání
Vhodný i pro úplné začátečníky
K zahřátí potřebuje elektřinu
Během zavařování se nemusíte skoro o nic starat
Teplotu si hlídá sám
Šetří čas
Jednoduchá obsluha
Snadná manipulace
Výpustný ventil
Bezpečnostní prvky
Zvuková signalizace
Je dražší
Může začít kapat výpustný ventil
Klasický zavařovací hrnec

Levný
Vhodný pro každého, kdo má rád klasiku
Musí být na sporáku
Nutnost neustále hlídat správnou teplotu na teploměru
Časově náročný
Složitější obsluha
Náročný na manipulaci
Obvykle nemá výpustný ventil
K zavařování nepotřebujete mít nutně zavařovací hrnec. Zavařovat se dá také v troubě, myčce nádobí nebo mikrovlnce. Další tipy najdete v našem článku o zavařování.
Na co se zaměřit při výběru
Materiál
Jedním z hlavních faktorů, které ovlivňují cenu zavařovacího hrnce, je právě jeho materiál. Elektrické zavařovací hrnce se vyrábí buď ze smaltu, který je levnější nebo z nerezové oceli, která je dražší. Klasické zavařovací hrnce se vyrábějí buď z pozinkovaného plechu, nebo ze smaltu. - Smaltovaný zavařovací hrnec
Cenově dostupnější než nerez
Dobrá tepelná vodivost
Při správné péči vydrží smalt dlouho
Je náchylný na poškrábání
Nesmí se používat drátěnka ani čisticí písek
Pokud se smalt poškodí, nesmí se v něm vařit
Pokud dojde k poškození smaltu, je nutné přestat hrnec okamžitě používat. Hrozí totiž uvolňování zdraví škodlivých látek do jídla.
Nerezový zavařovací hrnec
Je odolnější než smalt, jen tak se nepoškodí
Případné oděrky uvnitř hrnce ničemu nevadí
Snadno se umývá
Je dražší než smaltovaný hrnec
Nižší tepelná vodivost
Klasický pozinkovaný zavařovací hrnec
Nejlevnější materiál zavařovacího hrnce
Dlouhá životnost
Zavařování a chalupaření, to je léty prověřená kombinace. Pro další inspiraci navštivte naší stránku Vyrazte na chalupu.
Objem hrnce
Zavařovací hrnce se vyrábějí o různých objemech. Existují malé zavařovací hrnce, které mají obsah necelých 7 litrů, středně velké zavařovací hrnce ale také takoví velikáni, kteří pojmou víc jak 45 litrů. Při výběru je tedy důležité odpovědět si na to, jak velký hrnec budete vlastně potřebovat a co v něm budete připravovat.
Ovládání
Elektrické zavařovací hrnce se dají ovládat buď otočnými kolečky, nebo tlačítky. U klasických zavařovacích hrnců je to s ovládáním jednoduché, žádná tlačítka a kolečka nejsou u nich potřeba.
Funkce
Nazvat některé z těchto hrnců pouze zavařovacími, může být zavádějící a nespravedlivé. Některé dnešní elektrické zavařovací hrnce jsou totiž vybaveny takovými funkcemi, o kterých se jejich pozinkovaným předchůdcům s teploměrem ani nesnilo.
LCD displej je to, co vás na první pohled u dražších elektrických zavařovacích hrncích zaujme. Na displeji vidíte, jakou máte nastavenou teplotu, průběh zavařování a ostatní potřebné informace.
Časovač umožňuje nastavení doby, po kterou bude hrnec pracovat.
Odložený start umožňuje spuštění zavařovacího hrnce přesně v čas, ve který potřebujete.
Termostat s regulací teploty umožňuje regulovat si teplotu při zavařování či vaření podle potřeby. Teplota se dá nastavit až na 100 °C.
Výpustný ventil mají zpravidla elektrické zavařovací hrnce. Je to skvělý doplněk, protože se nemusíte tahat s těžkým zavařovacím hrncem. Stačí jen otočit ventilem.
Zabezpečení je u elektrických hrnců důležité, protože tyto automatické hrnce poskytují příležitost si od zavařování odběhnout. Proto si ověřte, že zavařovací hrnec má pojistku proti suchému zapnutí a ochranu proti vyvaření vody.
V zavařovacím hrnci můžete kromě polévek, omáček a horkých nápojů uvařit také povidla, marmeládu, pivo či šunku.
Příkon
Příkon elektrického zavařovacího hrnce se vyjadřuje jednotkou „W“ (watt). Čím vyšší příkon bude, tím rychleji bude proces zavařování probíhat. Elektrické zavařovací hrnce s nejnižším příkonem mají okolo 1000 W, zavařovací hrnce s nejvyšším příkonem mají i 3500 W. Jako takový zlatý střed lze označit hrnce, které mají 1800 W.
Je potřeba ale myslet na to, že s vyšším příkonem roste spotřeba elektrické energie.
Z takové domácí zavařeniny můžete udělat hezký dárek nebo milou pozornost. Stačí jen vybrat tu správnou zavařovací sklenici. Vedle obyčejných zavařovacích sklenic existují totiž také sklenice s klipem a víkem opatřeným gumovým těsněním. Nejenže takové sklenice vypadají stylově, ale jsou také velmi praktické.
Jak dlouho a na kolik stupňů zavařovat?
Každá zavařovaná potravina potřebuje svůj čas a svou teplotu. Zavařovat můžete kromě ovoce a zeleniny také maso, omáčky či šťávy.
U zavařování moštů si ale dávejte pozor! Mošty zahřátím zvětšují svůj objem, v úzkém hrdle to může být i 4 centimetry rozdíl, proto na to myslete při dávkování do sklenic, aby vám v zavařovacím hrnci nevybouchly.
Potravina | Teplota v °C | Počet minut |
---|---|---|
Třešně | 80 | 30 |
Meruňky | 90 | 30 |
Švestky | 90 | 30 |
Hrušky | 90 | 30 |
Kyselé okurky | 90 | 30 |
Květák | 100 | 90 |
Guláš | 100 | 75 |
Kotlety | 100 | 75 |
Pečenáče z ryb | 20 | 80–95 |
Sirup | 20 | 80 |