Jak vybrat zavařovací hrnec?

Zavařovací hrnec v dnešní době už není jenom o zavařování, zvládne toho mnohem víc. Můžete v něm nejen konzervovat potraviny, ale také vařit teplé nápoje, polévky či omáčky a všechno to v něm přihřívat. Můžete si také odběhnout, kam budete potřebovat, průběh zavařování totiž už nemusíte neustále kontrolovat.

Zavařovací hrnec v dnešní době už není jenom o zavařování, zvládne toho mnohem víc. Můžete v něm nejen konzervovat potraviny, ale také vařit teplé nápoje, polévky či omáčky a všechno to v něm přihřívat. Můžete si také odběhnout, kam budete potřebovat, průběh zavařování totiž už nemusíte neustále kontrolovat.

Doba čtení 4 min.
Andrea, redakce Heureka.cz

Základní dělení zavařovacích hrnců

Existují dva typy zavařovacích hrnců, a to elektrický zavařovací hrnec, kterému se říká také automatický zavařovací hrnec a klasický zavařovací hrnec, který se pokládá na zdroj tepla.

Elektrický zavařovací hrnec

  • Jednoduché ovládání

  • Vhodný i pro úplné začátečníky

  • K zahřátí potřebuje elektřinu

  • Během zavařování se nemusíte skoro o nic starat

  • Teplotu si hlídá sám

  • Šetří čas

  • Jednoduchá obsluha

  • Snadná manipulace

  • Výpustný ventil

  • Bezpečnostní prvky

  • Zvuková signalizace

  • Je dražší

  • Může začít kapat výpustný ventil

Klasický zavařovací hrnec

  • Levný

  • Vhodný pro každého, kdo má rád klasiku

  • Musí být na sporáku

  • Nutnost neustále hlídat správnou teplotu na teploměru

  • Časově náročný

  • Složitější obsluha

  • Náročný na manipulaci

  • Obvykle nemá výpustný ventil

Na co se zaměřit při výběru

Materiál

Jedním z hlavních faktorů, které ovlivňují cenu zavařovacího hrnce, je právě jeho materiál. Elektrické zavařovací hrnce se vyrábí buď ze smaltu, který je levnější nebo z nerezové oceli, která je dražší. Klasické zavařovací hrnce se vyrábějí buď z pozinkovaného plechu, nebo ze smaltu. - Smaltovaný zavařovací hrnec

  • Cenově dostupnější než nerez

  • Dobrá tepelná vodivost

  • Při správné péči vydrží smalt dlouho

  • Je náchylný na poškrábání

  • Nesmí se používat drátěnka ani čisticí písek

  • Pokud se smalt poškodí, nesmí se v něm vařit

  • Nerezový zavařovací hrnec

  • Je odolnější než smalt, jen tak se nepoškodí

  • Případné oděrky uvnitř hrnce ničemu nevadí

  • Snadno se umývá

  • Je dražší než smaltovaný hrnec

  • Nižší tepelná vodivost

  • Klasický pozinkovaný zavařovací hrnec

  • Nejlevnější materiál zavařovacího hrnce

  • Dlouhá životnost

Objem hrnce

Zavařovací hrnce se vyrábějí o různých objemech. Existují malé zavařovací hrnce, které mají obsah necelých 7 litrů, středně velké zavařovací hrnce ale také takoví velikáni, kteří pojmou víc jak 45 litrů. Při výběru je tedy důležité odpovědět si na to, jak velký hrnec budete vlastně potřebovat a co v něm budete připravovat.

Ovládání

Elektrické zavařovací hrnce se dají ovládat buď otočnými kolečky, nebo tlačítky. U klasických zavařovacích hrnců je to s ovládáním jednoduché, žádná tlačítka a kolečka nejsou u nich potřeba.

Funkce

Nazvat některé z těchto hrnců pouze zavařovacími, může být zavádějící a nespravedlivé. Některé dnešní elektrické zavařovací hrnce jsou totiž vybaveny takovými funkcemi, o kterých se jejich pozinkovaným předchůdcům s teploměrem ani nesnilo.

  • LCD displej je to, co vás na první pohled u dražších elektrických zavařovacích hrncích zaujme. Na displeji vidíte, jakou máte nastavenou teplotu, průběh zavařování a ostatní potřebné informace.

  • Časovač umožňuje nastavení doby, po kterou bude hrnec pracovat.

  • Odložený start umožňuje spuštění zavařovacího hrnce přesně v čas, ve který potřebujete.

  • Termostat s regulací teploty umožňuje regulovat si teplotu při zavařování či vaření podle potřeby. Teplota se dá nastavit až na 100 °C.

  • Výpustný ventil mají zpravidla elektrické zavařovací hrnce. Je to skvělý doplněk, protože se nemusíte tahat s těžkým zavařovacím hrncem. Stačí jen otočit ventilem.

  • Zabezpečení je u elektrických hrnců důležité, protože tyto automatické hrnce poskytují příležitost si od zavařování odběhnout. Proto si ověřte, že zavařovací hrnec má pojistku proti suchému zapnutí a ochranu proti vyvaření vody.

Příkon

Příkon elektrického zavařovacího hrnce se vyjadřuje jednotkou „W“ (watt). Čím vyšší příkon bude, tím rychleji bude proces zavařování probíhat. Elektrické zavařovací hrnce s nejnižším příkonem mají okolo 1000 W, zavařovací hrnce s nejvyšším příkonem mají i 3500 W. Jako takový zlatý střed lze označit hrnce, které mají 1800 W.

Je potřeba ale myslet na to, že s vyšším příkonem roste spotřeba elektrické energie.

Jak dlouho a na kolik stupňů zavařovat?

Každá zavařovaná potravina potřebuje svůj čas a svou teplotu. Zavařovat můžete kromě ovoce a zeleniny také maso, omáčky či šťávy.

U zavařování moštů si ale dávejte pozor! Mošty zahřátím zvětšují svůj objem, v úzkém hrdle to může být i 4 centimetry rozdíl, proto na to myslete při dávkování do sklenic, aby vám v zavařovacím hrnci nevybouchly.

Potravina

Teplota v °C

Počet minut

Třešně

80

30

Meruňky

90

30

Švestky

90

30

Hrušky

90

30

Kyselé okurky

90

30

Květák

100

90

Guláš

100

75

Kotlety

100

75

Pečenáče z ryb

20

80–95

Sirup

20

80