Pákový kávovar musíte udržovat úplně po každém použití. I jedno vynechané čištění může výrazně znehodnotit výslednou chuť kávy a v tom horším případě i kávovar poškodit. Mýt se musí hlava kávovaru, tryska, sítka a páka. Jak na to?
Hlava páky a filtr (po každém použití): Hlavu páky a portafilter očistěte speciálním kartáčkem, propláchněte horkou vodou a osušte.
Propláchnutí, nádobka na vodu, odkapávací plocha a exteriér (1× týdně): Kávovar propláchněte pomocí slepého filtru čili záslepky (sítko bez dírek) vložené do hlavy páky, na kterou umístěte čisticí tabletu nebo vsypte přípravek v prášku. Pokud prostředek nemáte, kávovar propláchněte alespoň čistou horkou vodou. Alespoň jednou týdně také umyjte nádobky na vodu a na kávu (má-li je váš přístroj), odkapávací plochu a otřete celý exteriér kávovaru.
Parní tryska: Pokud jí váš kávovar disponuje, po i před každým použitím ji naprázdno profoukněte a pak otřete. Jednou měsíčně trysku/hůlku rozeberte a její části namočte do čističe mléčných cest. Tak ji zbavíte zbytků mléka a zabráníte jejímu ucpání.
Výměna vodního filtru (1× za 2 měsíce): Tento filtr redukuje usazování miner álů v kávovaru a také zlepšuje chuť kávy. Může být umístěn v přípojce na vodu nebo případně ve vodovodním kohoutku. Vyměňujte jej podle doporučení výrobce a tvrdosti vody ve vaší oblasti - obecně se doporučuje jednou za 2 měsíce. Nahradit jej můžete používáním vody z filtrační konvice.
Mlýnek na kávu: I zde záleží, zda jím váš kávovar disponuje, nebo ne. Při čištění pak postupujte dle rad výrobce. Některé části kávomlýnku by se měly dát rozebrat a následně odmočit v přípravku k čištění kávovarů nebo omýt jemným přípravkem na nádobí. Následně je stačí vysušit a namontovat zpět. Pokud váš přístroj mlýnek nemá a kávu si melete separátně, i tento přístroj jednou za čas pročistěte.
Odstraňování vodního kamene (1× za 3-6 měsíců): Používejte kvalitní, k tomuto účelu určený prostředek, čímž zabráníte usazování minerálů. Interval čištění je odvislý od tvrdosti vody a frekvence používání přístroje, doporučuje se však jednou za 3-6 měsíců.
Kontrola odborníka (1× ročně): Pokud vám na vašem přístroji skutečně záleží, nechte jej jednou ročně zkontrolovat odborníkem. Ten dokáže odhalit potenciální problémy a provést hloubkové čištění.