Námraza i voda na dně vzniká kondenzací vlhkosti uvnitř spotřebiče. Jestliže nemá voda kudy odtéct, steče dolů nebo zamrzne po stranách. Kondenzace vlhkosti vzniká nejen uskladněním teplých či horkých potravin do lednice, ale i příliš častým otevíráním, ukládáním potravin s vyšším obsahem vlhkosti (ovoce, zelenina, ryby, maso) a opotřebovaným nebo poškozeným těsněním, které spotřebič zkrátka řádně neutěsní.
Jak předejít kondenzaci vlhkosti?
Ukládání teplých potravin do lednice lze ovlivnit, stejně jako můžete zajistit dostatečné těsnění dvířek. Míru vlhkosti vycházející z některých druhů potravin už bohužel neovlivníte, a proto je na místě při nákupu nového spotřebiče sáhnout po modernějším modelu s funkcí NoFrost, jež zabrání vytváření ledu na povrchu spotřebiče. Díky této funkci steče voda na dno a dále putuje odtokem do sběrné nádoby, odkud se odpaří.
Disponuje váš model funkcí NoFrost a s vyšší vlhkostí navzdory tomu bojujete? Zkuste pročistit odtokovou trubičku u výparníku, která může být ucpaná. Odtok kondenzátu proto neprobíhá tak, jak by měl. Silnější nečistoty můžete prorazit kovovou jehlicí, drátkem nebo nástrojem, který možná byl součástí příslušenství. Modernější modely také často disponují i zásuvkou v regulovatelnou vlhkostí, do které je vhodné umisťovat potraviny s vysokým obsahem vlhkosti. Najdete je pod označením HydroSafe či BioFresh. Jestliže nemáte pořízení nového spotřebiče v plánu, vyzkoušejte na skladování surovin dózy na potraviny. Míra vlhkosti se díky tomu trochu sníží.