Čerstvost nade vše
Losos a vlastně i všechny ostatní ryby mají jednu slabinu – rychle se kazí. Čím čerstvější se vám podaří sehnat, tím budou lépe chutnat. Spíše než sázet na balené kousky v regálech obchodů, bychom tak vybírali u pultů s čerstvými rybami.
A jak poznáte, jestli je ryba čerstvá? Na prvním místě podle čichu. Pokud cítíte jen samou rybinu, lze předpokládat, že si ta ryba už něčím prošla a v obchodě již leží nějakou tu dobu. Čerstvé kousky naopak „voní“ hlavně po vodě. Další zkouškou je dotyk. Píchnete-li do ryby prstem, vzniklá prohlubeň by se měla rychle zarovnat. Pokud se tak nestane, ryba nejspíš není zrovna svěží.
Dalšími znaky čerstvosti ryby jsou:
pevné pružné tělo pokryté lesklou kůží,
růžové nebo červené žábry
a čiré, vypouklé oči.
Můžete se vždycky samozřejmě spokojit i s mraženými rybami, ale je potřeba si přiznat, že to s nimi na grilu bude složitější. Obsahují totiž spoustu vody a hrozí tak, že se při opékání rychle rozpadnou. A navíc se v žádném případě nedají chuťově srovnávat s čerstvými rybami.
Porcování ryb
Rybí maso je křehké a větší kousky by se proto na grilu mohly roztrhnout. Doporučujeme vám vybírat ryby menší, nebo pak ty větší porcovat na filety. Nechte na nich ale kůži! Pokud vám kůže nechutná, zbavte se jí až po grilování. Má totiž svou praktickou funkci – drží maso pohromadě.
Vedle grilování celých ryb a filet je tu ještě třetí možnost. Rybu nakrájet na kostky a grilovat ji napíchnutou na špízu! O přípravě špízů si můžete počíst v článku Recepty na ty nejlepší špízy na grilu, včetně marinád.
Nejčastější chyby při grilování aneb jak správně grilovat? Další recepty na gril