Okurky alespoň na hodinu namočte do studené vody.
Pro každé zavařování používejte nepoškozené sklenice a vždy nová víčka. Víčko se totiž každým otevíráním poškozuje a nemusí tak správně těsnit.
Zavařovací sklenice a víčka důkladně vymyjte teplou vodou se saponátem. Poté je několikrát vypláchněte vroucí vodou nebo je sterilizujte v troubě či myčce. Při další manipulaci se jich dotýkejte minimálně, ať si do nich nezanesete nečistoty - je nutné se vyhnout zejména vnitřním stranám a okrajům sklenic i víček.
Okurky pečlivě vydrbejte kartáčkem.
Všechny poškozené kousky neprodleně vyhoďte.
Větší nakládačky a salátové odrůdy překrájejte na menší kousky. Nakládačky lze podélně na poloviny či čtvrtiny, tzv. salátovky či hadovky můžete na plátky. Doporučujeme vydlabat semeníky.
Připravte si nálev, koření a další pomůcky či ingredience, které budete potřebovat dle zvoleného způsobu.
Nezapomeňte si poznačit datum výroby.
Tip: Větší množství okurek k nakládán í můžete umýt v pračce. Je nutné nastavit šetrný program na maximálně 30 °C bez ždímání a samozřejmě bez pracího prostředku.