Šuhajdy, zvané také šohajdy nebo šohajky, jsou tradičním vánoční cukrovím se slovenskými kořeny, které se těší velké oblibě i v našich končinách. Jde o čokoládovou laskominu v papírovém košíčku, na jehož dně se skrývá výborná náplň. Nejčastěji jde o nádivku z mletých ořechů, kávy nebo slazeného kondenzovaného mléka, jež je zalitá vrstvou lahodné čokolády. Navrch navíc přijde ozdoba v podobě ořechu, lentilky, kousku kandovaného ovoce, želé bonbonu nebo cukrářského posypu.
Kávová náplň
Ingredience:
50 ml kávy,
100 g krystalového cukru,
½ lžičky vanilkového extraktu,
100 g mletých ořechů dle vlastního výběru,
50 g ztuženého tuku,
1 lžička rumu.
Postup: Na mírném ohni krátce povařte za stálého míchání cukr s čerstvě uvařenou kávou. Poté k nim přidejte ostatní suroviny (kromě rumu) a nechte směs krátce převařit, aby se jednotlivé složky spojily. V závěru do ní vlijte trochu rumu dle vlastních preferencí. Směs je po vychlazení připravená k použití.
Ořechová náplň s kondenzovaným mlékem
Ingredience:
1 plechovka kondenzovaného mléka Salko (397 g),
100 g másla,
100 g mletých ořechů,
1 lžička vanilkového extraktu.
Postup: Den předem uvařte Salko (2 hodiny a úplně ponořené ve vodě) a na druhý den jej v hrnci krátce povařte s máslem, mletými ořechy, moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Po vychlazení je směs připravená k použití.
Jak na čokoládovou polevu?
Ingredience:
200 g čokolády,
100 g ztuženého tuku (příp. jiného tuku),
1–2 lžíce kakaa.
Postup: Ve vodní lázni rozpusťte kvalitní čokoládu, ztužený tuk a 1–2 lžíce kakaa na zahuštění polevy. Místo ztuženého tuku lze použít i kokosový olej nebo máslo.
Postup: Lžičkou nalejte na dno cukrářských košíčků trochu čokolády, košíčkem jemně zatočte, aby se čokoláda dostala i na stěny košíčků a poté ji nechte ztuhnout. Do košíčku následně přidejte lžičkou nádivku a zalijte až téměř po vrch košíčku rozpuštěnou čokoládovou polevou. Po mírném zatuhnutí šuhajdy libovolně ozdobte – oříškem, lentilkou či gumovým medvídkem a dále uchovávejte v chladu.
Pokud se vám poštěstí odolat a ihned je nesníst, vydrží vám v chladu až 2 týdny. Nezapomeňte ovšem na to, že by se čokoládové cukroví nemělo nechávat na mrazu, protože by čokoláda mohla popraskat.