Reklama

Proč je vepřová panenka na grilu tak oblíbená?

Panenka je jednou z nejméně tučných částí prasete a hrdě se chlubí označením „panenská svíčková“. Je křehká, šťavnatá, rychle hotová, a proto se vyplatí si za ni u řezníka něco málo připlatit. Jedná se o delikatesu, s kterou se na talíři nejčastěji setkáte v rámci nějaké slavnostní příležitosti. Proč ale čekat? Léto je taky super příležitost a panenku si můžete připravit i na grilu! Podívejme se na to, do jaké marinády ji naložit a jak ji správně ugrilovat.

Panenka je jednou z nejméně tučných částí prasete a hrdě se chlubí označením „panenská svíčková“. Je křehká, šťavnatá, rychle hotová, a proto se vyplatí si za ni u řezníka něco málo připlatit. Jedná se o delikatesu, s kterou se na talíři nejčastěji setkáte v rámci nějaké slavnostní příležitosti. Proč ale čekat? Léto je taky super příležitost a panenku si můžete připravit i na grilu! Podívejme se na to, do jaké marinády ji naložit a jak ji správně ugrilovat.

Doba čtení 3 min.
Lukáš, redakce Heureka.cz

Jak připravit a naložit panenku na gril?

Panenku nejdříve očistěte – omyjte, osušte a zbavte ji blan (stříbrné vrstvy na povrchu) a také přebytečného tuku. Pokud jste zakoupili větší kousek, pak ji klidně i rozřízněte. Na medailonky bychom ji ale krájeli až po grilování. Maso není potřeba naklepávat. 

Panenku osolte, opepřete a potřete olejem. Nebo ji můžete na několik hodin naložit do marinády. Záleží, kolik času plánujete strávit přípravou.

Grilování vepřového masa: Kotleta, kýta, krkovice

Medová marináda na vepřovou panenku

Ingredience

  • 4 lžíce olivového oleje

  • 2 lžíce sojové omáčky

  • 2 lžíce medu

  • 2 lžíce dijonské hořčice

  • 1 lžička citronové šťávy

  • 2 stroužky rozdrceného česneku

  • 1 lžička nasekané petržele

  • sůl a pepř

Jak panenku naložit?

  1. Ingredience smíchejte v dohromady v misce a množství jednotlivých ingrediencí přizpůsobte své chuti. Solili bychom ale jen pomálu – záleží na kvalitě a množství sojové omáčky.

  2. Marinádu vetřete důkladně v rukách do masa a nechte ho přes noc marinovat v uzavřené nádobě někde v chladu.

Domácí marináda na grilování: 10 nejlepších receptů

Jak grilovat panenku?

Temperované maso a čistý gril

  1. Maso vyndejte alespoň hodinu před grilováním z lednice a nechte ho odležet v pokojové teplotě.

  2. Připravte si gril: vyčistěte grilovací rošt a potřete ho olejem, aby se na něj nelepilo maso, a pak gril rozpalte.

Jak dlouho grilovat panenku?

Pro grilování vepřové panenky zvolíme princip blízce se podobající její přípravě na pánvi a v troubě. Nejdříve ji tedy zprudka zatáhneme a pak ji necháme dopéct.

  1. Naloženou panenku položte na rozpálený rošt nad přímý žár a rychle ji ze všech stran zatáhněte. Měla by stačit minuta na každé straně.

  2. Pak panenku pomocí grilovacích kleští přesuňte mimo přímý žár a grilujte ji na střední teplotu po dobu přibližně 15 minut se zavřeným víkem grilu. V této části ji také můžete ještě potřít marinádou.

  3. Jak poznáte, že je panenka propečená a hotová? Nejlepším vodítkem je její vnitřní teplota. Ta by měla dosáhnout nějakých 65 až 70 °C. Typickým znakem správně propečené panenky je narůžovělý řez.

  4. Po skončení grilování maso hned nekrájejte. Nechte ho několik minut odpočívat v pokojové teplotě (případně ho můžete zabalit do alobalu, aby nevychladlo), aby se jeho šťávy dostaly opravdu všude.

Pokud se vám do kombinovaného přímého a nepřímého grilování moc nechce, můžete panenku grilovat i jenom přímo, tedy nad přímým žárem. Měly by jí stačit 4 minuty z každé strany. Myslete přitom na to, že panenka má celkem 4 strany, takže celková doba grilování se bude pohybovat kolem 16 minut.

O rozdílech mezi přímým a nepřímým grilováním se dočtete v našem článku Grilujeme: Nejčastější chyby při grilování aneb jak správně grilovat?

Jaké přílohy se k panence hodí nejvíce? Doporučit vám můžeme například grilované brambory a grilovanou zeleninu.

Jak vybrat gril?   Recept na housky na hamburger

Vepřová panenka se slaninou

Samotná panenka vám připadá tak trochu fádní? Opečte ji spolu se slaninou!

  1. Maso potřené marinádou obalte plátky slaniny a připevněte je k němu pomocí bavlněné niti.

  2. Před grilováním nechte svůj „výtvor“ chvíli odležet.

  3. Panenku ve slanině grilujte na rozpáleném grilu na nepřímém žáru.

  4. I v tomto případě se přitom řiďte hlavně vnitřní teplotou masa, která by měla při grilování dosáhnout minimálně 65 ºC.

  5. Po grilování nechte vepřovou panenku několik minut odpočinout a mezitím jí zbavte nití.

Jak vyčistit gril: Grilujte bez napečených nečistot

Zahradní grily

Zahradní grily

  • 1859 produktů

Zahradní grily
Grilovací nářadí

Grilovací nářadí

  • 1149 produktů

Grilovací nářadí
Domácí grily

Domácí grily

  • 670 produktů

Domácí grily
Mohlo by vás zajímat: