Temperované maso a čistý gril
Maso vyndejte alespoň hodinu před grilováním z lednice a nechte ho odležet v pokojové teplotě.
Připravte si gril: vyčistěte grilovací rošt a potřete ho olejem, aby se na něj nelepilo maso, a pak gril rozpalte.
Jak dlouho grilovat panenku?
Pro grilování vepřové panenky zvolíme princip blízce se podobající její přípravě na pánvi a v troubě. Nejdříve ji tedy zprudka zatáhneme a pak ji necháme dopéct.
Naloženou panenku položte na rozpálený rošt nad přímý žár a rychle ji ze všech stran zatáhněte. Měla by stačit minuta na každé straně.
Pak panenku pomocí grilovacích kleští přesuňte mimo přímý žár a grilujte ji na střední teplotu po dobu přibližně 15 minut se zavřeným víkem grilu. V této části ji také můžete ještě potřít marinádou.
Jak poznáte, že je panenka propečená a hotová? Nejlepším vodítkem je její vnitřní teplota. Ta by měla dosáhnout nějakých 65 až 70 °C. Typickým znakem správně propečené panenky je narůžovělý řez.
Po skončení grilování maso hned nekrájejte. Nechte ho několik minut odpočívat v pokojové teplotě (případně ho můžete zabalit do alobalu, aby nevychladlo), aby se jeho šťávy dostaly opravdu všude.
Pokud se vám do kombinovaného přímého a nepřímého grilování moc nechce, můžete panenku grilovat i jenom přímo, tedy nad přímým žárem. Měly by jí stačit 4 minuty z každé strany. Myslete přitom na to, že panenka má celkem 4 strany, takže celková doba grilování se bude pohybovat kolem 16 minut.
O rozdílech mezi přímým a nepřímým grilováním se dočtete v našem článku Grilujeme: Nejčastější chyby při grilování aneb jak správně grilovat?
Jaké přílohy se k panence hodí nejvíce? Doporučit vám můžeme například grilované brambory a grilovanou zeleninu.
Jak vybrat gril? Recept na housky na hamburger