Pečená i zapečená dýně: Jak ji připravit s nivou, masem či zeleninou?

Zapečená a pečená dýně je skvělou možností, jak tuto zdravou plodinu zařadit do jídelníčku. Rychlá a jednoduchá příprava v troubě zdůrazní krémovou a ořechovou chuť, navíc ji doplní lákavou křupavou texturou. Jak si ji připravit s masem, bramborami, zeleninou nebo třeba sýrem? Najdete v našich 7 receptech!

Zapečená a pečená dýně je skvělou možností, jak tuto zdravou plodinu zařadit do jídelníčku. Rychlá a jednoduchá příprava v troubě zdůrazní krémovou a ořechovou chuť, navíc ji doplní lákavou křupavou texturou. Jak si ji připravit s masem, bramborami, zeleninou nebo třeba sýrem? Najdete v našich 7 receptech!

Doba čtení 4 min.
Kateřina, redakce Heureka.cz

Základní recept pro dýni pečenou v troubě

Z hokaido, máslové, špagetové a dalších

  • 1 dýně

  • 1 lžíce oleje

  • velká špetka soli

Postup

Troubu rozpalte na 180 °C. Dýni podélně od stopky rozpulte a vydlabejte semínka. Vnitřek potřete olejem a posypte solí. Pak ji položte řezem dolů na plech a slupku na několika místech propíchněte vidličkou nebo nožem.
Chcete-li připravit kostky nebo plátky, rovnou na požadovanou velikost dužinu nakrájejte a pak ji promíchejte s olejem a kořením. 

Vcelku pečte 40-50 minut doměkka, menším kouskům by mělo stačit 30 minut. Pak můžete dýni vydlabat a použít do pokrmu nebo kousky servírovat jako přílohu, v salátu apod.

Tip: Hokaido lze jíst i se slupkou, ostatní tykve je lepší před nebo po upečení oloupat.

Další recepty z dýně

Hokaido s nivou a česnekem

  • 1 středně velká dýně hokaido

  • 100 g sýra s modrou plísní (niva, gorgonzola apod.)

  • 1 hrst čerstvých nasekaných bylinek (rozmarýn, tymián, oregano, bazalka)

  • 1 hrst sekaných ořechů nebo semínek (vlašské, lískové, piniové, slunečnicové)

  • 1 palice česneku

  • olivový olej

  • sůl a pepř 

Postup

Slupku dýně očistěte vlhkým hadříkem a zbavte případných nečistot. Rozpulte ji, vyndejte semínka a nakrájejte ji na větší kousky. Hokaido vsypte na mělký plech vystlaný pečicím papírem, přidejte nakrájené bylinky a česnekové stroužky ve slupce.

Směs zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete, promíchejte a pečte na 200 °C zhruba 40 minut. Upečenou dýni posypte rozdrobeným plísňovým sýrem a ořechy, pak ji můžete na chvíli vrátit do trouby, aby se sýr rozpustil a semínka/ořechy rozvoněly. Podávejte jen tak s chlebem či jinou přílohou nebo na salátu. 

Zapečená špagetová dýně s mletým masem

  • 1 špagetová dýně, rozpůlená a bez semínek

  • 500 g mletého masa (hovězí, krůtí, veganské)

  • ½ zelené papriky na kostičky

  • ½ červené papriky na kostičky

  • ½ červené cibule najemno

  • 1 nasekaný stroužek česneku

  • 400g plechovka nakrájených rajčat

  • ½ lžičky sušeného oregana

  • ½ lžičky sušené bazalky

  • sůl a pepř

  • cca 200 g strouhaného čedaru

Postup

Troubu předehřejte na 190 °C. Dýni položte na plech a pečte 40 minut nebo do změknutí. Poté vyjměte z trouby, nechte zchladnout a dužinu natrhejte vidličkou.

Na pánvi na středním plameni opečte mleté maso. Poté vmíchejte obě papriky, cibuli a česnek a restujte, až zelenina změkne. Přidejte rajčata, bylinky, sůl a pepř a společně vše prohřejte. Sundejte z ohně, vsypte ¾ strouhaného sýra a zamíchejte.

Vzniklou směsí naplňte obě poloviny dýně, dejte na plech nebo do zapékací misky a pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Posypte zbývajícím sýrem a dalších 5 minut zapečte.

Tip: Celou dužinu dýně můžete natrhat a vyjmout ze slupky. Pak „špagety“ smíchejte se směsí v pánvi a zapékejte v tukem vymazaném pekáči.

Verze s bramborami a zeleninou

  • 500 g dýně (hokaido, máslové, mexické, muškátové)

  • 1 brokolice

  • 1 červená řepa

  • 2 velké brambory nebo střední sladké brambory (batát)

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 3 lžíce olivového či jiného rostlinného oleje

  • 2 lžíce balzamikového octa

  • 2 lžíce medu

  • 1 lžička mletého hřebíčku

  • ½ lžičky mletého nového koření

  • sůl a pepř

Postup

Troubu předehřejte na 190 °C. Plech vyložte pečicím papírem nebo tukem vymažte větší zapékací misku.

Dýni oloupejte (hokaido nemusíte), rozpulte a vyjměte semínka. Řepu i brambory oškrábejte a spolu s tykví je nakrájejte na 2 × 2 cm kostky. Brokolici omyjte a rozeberte na menší růžičky. Cibuli zbavte slupky a nakrájejte na kostky nebo klínky. Česnek také oloupejte a rozmačkejte.

V míse promíchejte olej, balzamiko, česnek, med, sůl, pepř a koření. Přidejte veškerou zeleninu a pečlivě smíchejte. Rozprostřete na plech nebo do pekáče tak, aby byla zelenina v jedné vrstvě. Pečte doměkka cca 30-40 minut.

Zapečená varianta se sýrem

  • 650 g dýně

  • 200 ml smetany ke šlehání nebo na vaření

  • 3 snítky čerstvého tymiánu nebo ½ lžičky sušeného

  • špetka mletého muškátového oříšku

  • strouhaný parmazán

  • sůl a pepř

  • 1 lžíce olivového oleje

Postup

Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni, pokud nepoužíváte hokaido, oloupejte, rozpulte, vydlabejte a nakrájejte na kostky. Přesypte ji do zapékací misky a přidejte olej, sůl, pepř a tymián. Pečlivě promíchejte a pečte 30 minut.

Mezitím v misce smíchejte smetanu, polovinu strouhaného sýra a muškátový oříšek. Změklou dýni vyndejte z trouby a zalijte smetanou se sýrem. Povrch zasypte zbývajícím parmazánem a dejte na 10 minut zapéct. Sýr by se měl rozpustit a povrch pokrmu získat zlatavou barvu.

Salát z pečené dýně se špenátem a fetou

  • 500 g dýně, oloupané (nemáte-li hokaido)

  • olej

  • sůl a pepř

  • 150 g čerstvého baby špenátu

  • 35 g piniových oříšků (příp. mandlí, dýňových či slunečnicových semínek, vlašských ořechů)

  • 60 g feta nebo balkánského sýra

Dresink

  • 3 lžíce olivového oleje

  • 3 lžíce balzamikového octa

  • 1 lžíce medu

  • sůl a pepř

Postup

Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni rozpulte, zbavte semínek a nakrájejte na 3cm kostky. Osolte, opepřete, zakápněte olejem a promíchejte. Na plechu nebo v zapékací míse kousky pečte 20-30 minut dozlatova, přičemž je v polovině času obraťte. Nechte zchladnout. Ořechy lehce opražte na pávni, aby se rozvoněly, ale nespálily. Špenát propláchněte a vsypte do větší mísy.

Ingredience na dresink smíchejte v misce nebo v zavařovací sklenici. Částí přelijte špenátové listy, promíchejte a pak přidejte i pečenou dýni a rozdrobenou fetu. Krátce a jemně smíchejte. Podávejte v miskách přelité zbývajícím dresinkem.

Pomazánka z pečené dýně

  • 200 g pyré z pečené dýně (viz základní recept)

  • 100 g plnotučného tvarohu nebo Lučiny

  • 1 malá červená cibule najemno

  • 1 lžíce medu

  • 1 stroužek česneku, rozmačkaný

  • 3 lžíce opražených a nasekaných dýňových semínek

  • 3 snítky listové petržele, nasekané

  • sůl a pepř

  • jarní cibulka, pražená dýňová semínka nebo výhonky na ozdobu

Postup

Dýňové pyré smíchejte s tvarohem nebo krémovým sýrem. Přidejte petrželku, semínka, med, cibuli najemno, česnek, sůl a pepř. Promíchejte, naneste na chléb a dozdobte.

Více o dýni

Podobné články: