Recepty z dýně hokaido, máslové či špagetové: nasladko i naslano

Všestrannost dýně je skutečně pozoruhodná, od sladkých dezertů až po slaná jídla i svačiny. V tomto článku jsme shrnuli nejlepší dýňové recepty, které jsou nejen chutné, ale také zdravé a nabité vitaminy. Zkuste krémové risotto, lahodnou roládu, chipsy nebo kořeněný džus! Poradíme vám také, jak jednotlivé odrůdy tykve v kuchyni využít.

Všestrannost dýně je skutečně pozoruhodná, od sladkých dezertů až po slaná jídla i svačiny. V tomto článku jsme shrnuli nejlepší dýňové recepty, které jsou nejen chutné, ale také zdravé a nabité vitaminy. Zkuste krémové risotto, lahodnou roládu, chipsy nebo kořeněný džus! Poradíme vám také, jak jednotlivé odrůdy tykve v kuchyni využít.

Doba čtení 10 min.
Jitka, redakce Heureka.cz
Dýně a ostatní suroviny na kuchyňské lince při přípravě receptu

Na co se jednotlivé druhy hodí

Hokaido

Jde o nejoblíbenější druh, který má poměrně výrazné, přirozeně sladké až oříškové aroma, díky čemuž se dá připravit nasladko i naslano. Po uvaření je hokaido měkká a krémová, a skvěle se tak hodí na kaši nebo polévku. Při pečení karamelizuje, což ještě zvýrazní její chuť a pokrmům dodá příjemné aroma.

Na co se hodí

  • Polévka

  • Pečení a opékání na pánvi

  • Pyré (do risotta, ke kuskusu, na těstoviny, nasladko do moučníků)

  • Plnění a zapékání

  • Marmeláda a kompot

  • Příloha

Celá a rozpůlená dýně hokaido – uvnitř má semínka

Máslová

Tato dýně hruškovitého tvaru má jemnou, nasládlou až máslovou chuť, jak napovídá její název, a proto se řadí mezi velmi oblíbené druhy. Není třeba ji přehnaně kořenit, abyste nepřebili její přirozené aroma. Použití je univerzální od polévek přes pyré po pečení.

Jak ji připravit

  • Pečení a zapékání

  • Polévka

  • Pyré

  • Na těstoviny a do risotta

  • Do humusu

Přepůlená máslová dýně

Špagetová

Nejvýraznějším rozdílem oproti jiným druhům je její vláknitá dužina, která po tepelné úpravě připomíná špagety. Pro celiaky a lidi hůře snášející lepek je tak skvělou alternativou k běžně dostupným těstovinám. Chuť má velmi jemnou, dobře se kombinuje s masem, bylinkami a výraznějším kořením.

Recept

Pro další použití je třeba ji upéct. Rozkrojte ji, vyjměte semínka, osolte a řez potřete olejem. Položte ji řezem dolů na plech, na několika místech slupku propíchejte a 30–40 minut pečte při 200 °C. Dužina by se měla oddělovat na vlákna, při přepečení by však zkašovatěla.

Využití

  • Náhrada špaget

  • Vložka do polévky

  • Placičky připomínající bramboráky

  • Rozpůlená na plnění a zapékání

  • Nasladko třeba s ořechy a medem

Rozpůlená špagetová dýně

Mexická

Nejčastěji se používá k vyřezávání na oblíbené halloweenské dekorace, dá se však využít i v kuchyni. Obsahuje více vody a při vaření se snáze rozvaří, proto je vhodnější na pyré, náplně nebo polévky. Má jemnou, nasládlou chuť, dobře se tak kombinuje s dalšími surovinami a kořením.

Na co se hodí

  • Náplň koláčů

  • Pyré

  • Marmeláda

  • Polévka

  • Zavařování – s tím vám pomůžeme v tomto článku:

Zavařování dýně

Nakrojená mexická dýně

Muškátová (francouzská)

Pod zelenou až okrovou slupkou s žebrováním se skrývá oranžová dužina s výraznou oříškovou chutí. Je nasládlá a leckomu může připomínat sladké brambory či ovoce (meloun). Vzhledem k jejím vlastnostem má univerzální použití – od polévek po dezerty.

Jak ji využít

  • Polévka

  • Pečení a zapékání

  • Smažení

  • Marinování

  • Zasyrova v salátu

  • Zdravé chipsy

  • Nasladko v dezertech a moučnících

Nakrojená muškátová dýně

Patizon

Jde o neobvyklou letní dýni s jemnou sladkou chutí připomínající cuketu a oříšky. Dužina neobvyklého tvaru létajícího talíře skrývá dutinu se semínky. Dobře se kombinuje s jinými surovinami i výraznějším kořením. Patizon je vhodný na nakládání a skvělý je nakrájený na plátky a opečený nebo osmažený v trojobalu jako řízek.

Jak jej využít

  • V trojobalu jako náhrada řízku

  • Pečení a grilování

  • Nakládání

  • Vložka do dušených a pečených jídel

  • Příloha

Ukázka, jak vypadá patizon – celý i uvnitř

Goliáš (obří)

Řadí se mezi gigantické odrůdy a může mít i 30 kg. Často se využívá na podzim jako dekorace, lze ji však i jíst. Obsahuje hodně vody, a proto je dobré ji zpracovat co nejrychleji. Má silnější slupku a tužší dužinu. Hodí se k nakládání, zavařování, výrobě marmelády, kompotu nebo na džus.

Využití

  • Marmeláda

  • Pyré

  • Nakládání a zavařování (např. kompot)

  • Džus

  • Větší množství semínek k opražení

  • Vydlabávání (jako dekorace) – jak na to, vám poradíme v tomto článku:

Jak na dlabání a vyřezávání dýně?

Goliáš (obří dýně)

Tyčové mixéry

Tyčové mixéry

  • 1138 produktů

Tyčové mixéry
Kuchyňské nože

Kuchyňské nože

  • 11794 produktů

Kuchyňské nože
Hrnce

Hrnce

  • 5990 produktů

Hrnce
Pekáče a zapékací mísy

Pekáče a zapékací mísy

  • 2616 produktů

Pekáče a zapékací mísy
Vestavné trouby

Vestavné trouby

  • 1665 produktů

Vestavné trouby
Lednice

Lednice

  • 3852 produktů

Lednice
Zavařovací sklenice

Zavařovací sklenice

  • 969 produktů

Zavařovací sklenice
Mísy a misky

Mísy a misky

  • 14023 produktů

Mísy a misky

Recept na základní dýňové pyré

Na cca 300 g budete potřebovat:

  • 1 máslová dýně nebo hokaido

  • olej

  • sůl

Postup

Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni omyjte, rozpulte a vydlabejte semínka.

vydlabání dýně

Řez potřete olejem a vnitřek lehce osolte. Hluboký plech nebo zapékací mísu vyložte pečicím papírem, vložte dýni a podlijte hrnkem vody. 

osolení dýně

Pečte 40 minut při 200 °C, poté stáhněte na 170 °C a dopékejte ještě 20 minut nebo do změknutí. Nechte lehce zchladnout a pak vydlabejte dužinu.

vydlabání dýně po upečení

Rozmixujte dužinu dohladka. V případě potřeby nařeďte trochou vody, pyré by však mělo mít hustší konzistenci.

mixování dužiny po opečení

Hotové dýňové pyré

Sladké recepty – marmeláda, roláda, koláč, džus

Dýňová marmeláda

  • 1 kg hokaido, 

  • 1 kg jablek, 

  • 1 citron, 

  • ½ kg cukru krupice, 

  • 1 vanilkový cukr nebo semínka z 1 vanilkového lusku,

  • želírovací cukr (množství podle druhu cukru pro správný poměr vůči hlavní složce), 

  • kapka rumu, 

  • špetka kyseliny citronové. 

Postup

Dýni a oloupaná jablka nakrájejte na menší kostky a dejte do kastrolu. Přidejte citronovou šťávu a pomalu vařte. Po mírném rozvaření vsypte cukr krupici, želírovací cukr, rum a trošku kyseliny citronové. Po chvíli rozmixujte dohladka. Krátce povařte a horkou marmeládou plňte čisté sklenice, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.  

Hotová dýňová marmeláda v zavařovací sklenici

Chystáte se zpracovat i jiné ovoce či zeleninu? Mrkněte na náš článek:

Jak zpracovat zeleninu a ovoce?

Dýňová bábovka

  • 345 g hladké mouky

  • 425 g dýňového pyré

  • 200 g hnědého cukru

  • 150 g cukru krupice

  • 240 ml oleje

  • 4 celá vejce

  • 2 lžičky jedlé sody

  • 2 lžičky skořice

  • po ½ lžičce mletého zázvoru, hřebíčku, muškátového oříšku a nového koření (lze nahradit 2 lžičkami perníkového koření)

  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo semínka z 1 vanilkového lusku

  • ½ lžičky soli

  • 2 lžíce holandského kakaa k obarvení části těsta, sekané ořechy, rozinky či kousky čokolády (volitelné)

Postup

Troubu předehřejte na 175 °C, formu na bábovku vymažte tukem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou. 

Ve velké míse prošlehejte mouku, jedlou sodu, sůl a mleté koření. V jiné míse smíchejte olej, vejce, hnědý cukr, cukr krupici, dýňové pyré a vanilkový extrakt a šlehejte, dokud se nespojí. Mokré ingredience nalijte do suchých a pečlivě prošlehejte.

Vlijte do připravené formy a pečte 55–70 minut – dokud párátko zapíchnuté do bábovky nevyjde čisté. Vzhledem ke konzistenci těsta může pečení trvat déle. Po dopečení nechte zcela vychladnout, vyklopte a podávejte posypané moučkovým cukrem nebo zalité polevou (čokoládovou, citronovou, z čerstvého sýra).

Nakrojená dýňová bábovka – dvoubarevná s kakaem

Hrnková dýňová roláda s pařížskou šlehačkou nebo krémovým sýrem

Těsto

  • ¾ hrnku hladké mouky

  • 2⁄3 hrnku dýňového pyré

  • 3 celá vejce

  • 1 hrnek cukru krupice

  • 1 vanilkový cukr nebo semínka z 1 lusku

  • ½ lžičky jedlé sody

  • ½ lžičky kypřicího prášku do perníku

  • 1⁄4 lžičky soli

Pařížská šlehačka

  • 250 ml 33% smetany ke šlehání

  • 100 g 70% čokolády 

Krém z čerstvého sýra

  • 250 g čerstvého krémového sýra (Philadelphia, Lučina)

  • 6 lžic změklého másla

  • ½ hrnku moučkového cukru

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem nebo pečicí fólií.

Těsto: Ve velké míse do pěny vyšlehejte vejce s oběma cukry. V druhé míse smíchejte mouku, kypř. prášek, jedlou sodu a sůl. Suché ingredience vmíchejte do mokrých a přidejte i dýňové pyré. Pořádně prošlehejte. Rozetřete na plech a pečte cca 15 minut. Po upečení na těsto položte čistou suchou utěrku, pro jistotu nepřilepení ji nejprve podložte druhým pečicím papírem, podélně zarolujte a nechte zcela vychladnout.

Pařížská šlehačka (ideálně připravit den předem): Čokoládu nalámejte do tepluvzdorné mísy a tu položte na hrnec s trochou vody tak, aby se její hladina nedotýkala dna misky. Zalijte částí smetany a pozvolna za stálého míchání zahřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Sundejte z lázně, promíchejte, přidejte zbytek smetany a nechte vychladnout. Poté uložte na několik hodin, nejlépe přes noc, do lednice, kde směs zhoustne. Po vychlazení šlehačem nastaveným na nízký výkon ušlehejte do stabilní a pevné šlehačky. Chvíli to trvá, ale stojí to za to!

Krém z čerstvého sýra: Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a poté po částech přidávejte krémový sýr, dokud není směs zcela promíchaná. V případě potřeby vložte na chvíli do lednice.

Kompletace: Vychladlé těsto rozrolujte, promažte krémem či šlehačkou a opět zamotejte. Zabalte do potravinářské fólie a dejte na několik hodin vychladit.

Nakrojená dýňová roláda posypaná moučkovým cukrem

Dýňový koláč

Podrobný postup na tuto lahodnou dýňovou dobrotu najdete v tomto článku: 6 nápadů na sladký dýňový koláč

Kuchyňské oleje

Kuchyňské oleje

  • 4063 produktů

Kuchyňské oleje
Cukr

Cukr

  • 1050 produktů

Cukr
Mouky

Mouky

  • 1680 produktů

Mouky
Kuchyňská sůl

Kuchyňská sůl

  • 1854 produktů

Kuchyňská sůl
Čokolády

Čokolády

  • 5761 produktů

Čokolády
Másla

Másla

  • 296 produktů

Másla
Skořice koření

Skořice koření

  • 191 produktů

Skořice koření

Dýňový džus

  • 2 litry jablečného džusu

  • 425 g dýňového pyré

  • 1⁄4 hrnku cukru krupice

  • 1⁄4 hrnku hnědého cukru

  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo semínka z 1 vanilkového lusku

  • 2 špetky mleté skořice

  • 2 špetky mletého zázvoru

  • po 1 špetce mletého hřebíčku, muškátového oříšku a nového koření (všechno mleté koření je možné nahradit 1 lžičkou perníkového koření)

Postup

Všechny ingredience pečlivě promíchejte a podávejte s ledem dozdobené plátkem jablka a kouskem celé skořice. V podzimním období džus servírujte teplý.

Dýňový džus na kuchyňské lince

Slané recepty – risotto, chipsy, polévka, pečená tykev

Dýňové risotto

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 320 g kulatozrnné rýže na risotto (arborio, carnaroli)

  • 600 g dýně na menší kostičky

  • 50 g másla

  • 1 žlutá cibule najemno

  • 1,5 l zeleninového vývaru

  • 1⁄4 hrnku kvalitního bílého vína

  • 2 lžíce olivového oleje

  • sůl a pepř k dochucení

  • strouhaný parmazán k podávání

Postup

V hrnci nebo hluboké pánvi zahřejte olej a orestuje na něm cibuli tak, aby změkla, ale nezhnědla. Přidejte kostičky dýně a restujte je, dokud nezačnou lehce karamelizovat a chytat barvu. Přidejte naběračku horkého vývaru a dýni duste za občasného přidávání tekutiny do jejího úplného změknutí. Mělo by to trvat cca 20 minut. 

V dalším hrnci zhruba 3 minuty nasucho pražte rýži – měla by být lehce průsvitná a nesmí se spálit, tak ji často míchejte. Vlijte bílé víno a za stálého míchání ho nechte odpařit. Pak obsah hrnce přesypte k dýni a hned přidejte naběračku horkého vývaru. Jakmile se tekutina odpaří, vlijte další naběračku a tak pokračujte, dokud rýže nezměkne. Zabere to zhruba 15–20 minut. Hrnec stáhněte z ohně, přidejte máslo a strouhaný parmazán, promíchejte. Nechte krátce odpočinout a podávejte.

Hotové dýňové rizoto se sýrem

Dýňové těstoviny

Na 6 porcí budete potřebovat:

  • 500 g těstovin

  • 425 g dýňového pyré

  • 2 hrnky čerstvého špenátu nebo 3 kousky sekaného mraženého

  • ½ hrnku smetany na vaření

  • 1⁄4 hrnku sekaných vlašských ořechů

  • 2 stroužky česneku, nasekané

  • 1 lžíce oleje

  • 3 lístky čerstvé šalvěje nebo ½ lžičky sušené

  • sůl, pepř a špetka muškátového oříšku k dochucení

  • strouhaný parmazán k podávání

Postup

Ve velkém hrnci dejte vařit vodu a pořádně ji osolte. Až se začne vřít, vsypte těstoviny a vařte je dle chuti nebo návodu na obale.

Mezitím si v pánvi rozehřejte olej a lehce na něm orestujte česnek. Přidejte dýňové pyré, smetanu a 1 naběračku vody z těstovin. Promíchejte a krátce provařte. Vsypte špenát, sekané ořechy, bylinky i koření a nechte prohřát. Podávejte sypané parmazánem.

Špagety s dýňovou omáčkou

Dýňové chipsy

  • 1 kg dýně nebo slupky z 1 dýně

  • 1 lžíce oleje

  • 1 lžička soli

  • muškátový oříšek, skořice, chilli, bylinky a sušený česnek dle chuti k dochucení

Postup

V tomto receptu využijete jak celou dýni (např. hokaido), tak i slupku zbývající z přípravy jiného receptu, kterou byste jinak nejspíš vyhodili. 
Celý kus nejprve nakrájejte na velmi tenké plátky, lepší a praktičtější však je použití škrabky na zeleninu. Slupky stačí dle potřeby překrájet na kousky velikosti chipsů. Dýni zakápněte olejem, osolte a promíchejte. 

V horkovzdušné fritéze: Chipsy fritujte při 200 °C 8–15 minut. Průběžně je kontrolujte a v polovině času je obraťte nebo alespoň protřepejte. Poté dochuťte bylinkami a dalším kořením.
V troubě: Lupínky ochuťte, v jendé vrstvě nasypte na plech a pečte při 200 °C cca 30 minut. Zhruba v polovině času je obraťte. Měly by být křupavé, ale nesmí se spálit. 
V horkém oleji: Plátky dýně smažte po menších dávkách v alespoň 10 cm oleje rozpáleného na 190 °C. Po zhruba 3 minutách je zkontrolujte a případně lehce dosmažte. Nechte okapat na papírové kuchyňské utěrce a dochuťte.

Hotové dýňové chipsy v misce

Další skvělé recepty z dýně

Objevte ty nejchutnější recepty z pečené dýně, které využijete v kuchyni po celý podzim i zimu. Od jemných polévek a slaných koláčů až po originální pomazánku nebo osvěžující salát – vyzkoušejte hned několik inspirací na jednom místě.

7 receptů na pečenou dýni

Dýňová polévka na 6 způsobů

Dýňový koláč naslano se sýrem

Recept na pomazánku z pečené dýně

Recept na salát z pečené dýně

Salát z pečené dýně

Mohlo by vás zajímat: