Vyberte zralá, zdravá jablka bez otlaků, vad nebo známek hniloby. Ideální jsou odrůdy s vyšším obsahem cukru (Jonagold, Golden Delicious, Gala), ta zůstanou po dehydrataci sladká a chutná.
Plody důkladně umyjte a, chcete-li, odstraňte jádřince a oloupejte. Nakrájejte je na 3–5 mm plátky, stejně tenké měsíčky nebo malé kostičky.
Aby jablka nezhnědla, namočte plátky na několik minut do roztoku vody s citronovou šťávou v poměru 1 lžíce šťávy na 1 litr vody. Nebo si připravte lázeň z vody a kyseliny citronové. Pak nechte pořádně okapat.
Usušte je vybranou metodou. Křížaly jsou hotové, když jsou pružné a nelepí. Neměly by křupat ani být moc gumové.
Poté je nechte úplně vychladnout a uložte do vzduchotěsných nádob.
Dalším způsobem, jak nejlépe zužitkovat úrodu jablek, je zavařování. Jak na to? Čtěte zde: Jak zavařit jablka?
Využití
Tato pochoutka je skvělá jako rychlá a zdravá svačina, kterou můžete mít vždy po ruce. Křížaly jsou lehké, snadno se přenášejí a dodají energii. Přidat je můžete do těst na koláče, muffiny nebo sušenky, ale také do obilných kaší nebo müsli. Skvěle se hodí do ovocných salátů, zmrzliny či letních koktejlů. Sušená jablka však hravě doplní i masové pokrmy – hodí se obzvlášť k vepřovému jako zajímavý kontrast.