Sušička potravin
Jako jiné ovoce i švestky se suší při teplotě kolem 60 °C. Nejprve je očistěte, můžete je rozpůlit a vypeckovat nebo rozčtvrtit. Pak je slupkou položte v jedné vrstvě na plata sušičky tak, aby se nedotýkaly.
Sušte 5–8 hodin za občasného kontrolování a prohazování pozic plat, aby dehydratace probíhala rovnoměrně.
Jak vybrat sušičku potravin? Naše recenze sušičky potravin G21 Paradiso Big

Trouba elektrická, horkovzdušná i plynová
Sušení švestek probíhá natřikrát, pokaždé s jinou teplotou a jinou délkou přípravy. Prvním krokem je rozložení omytých, případně i vypeckovaných plodů na plechy s pečicím papírem. Musí být pouze v jedné vrstvě tak, aby se navzájem nedotýkaly. Pokud máte ovoce půlené, položte jej slupkou dolů.
Během sušení je vhodné nechat dvířka spotřebiče pootevřená a vložit do nich madlo vařečky, aby unikala vlhkost. Níže uvedené teploty pak platí pro použití elektrické trouby, u horkovzdušné je dobré nastavovat o 20 °C nižší teplotu nebo tu nejnižší možnou a ovoce více sledovat. U plynové trouby nastavení odpovídá stupňům 2 či 3, je však vhodné to upravit dle vašeho přístroje a použít kuchyňský teploměr.
Jak sušit?
Prvních 5 hodin sušte při 50 °C.
Troubu vypněte a švestky v ní nechte vychladnout.
Sušte dalších 12 hodin při 70 °C.
Znovu spotřebič vypněte a ovoce v něm nechte dalších 5 hodin.
Na závěr dosušujte zhruba 3 hodiny při 60 °C.
Alternativně lze sušit nadvakrát – zhruba 4 hodiny při teplotě 50–60 °C, nechat zchladnout a pak další 3 hodiny na 60–65 °C. Vzhledem k hutnosti a šťavnatosti ovoce jsou uvedené pauzy skutečně důležité. Jinak by se vám neusušilo správně.
Jak vybrat vestavnou troubu?

Slunce
Tento energeticky a finančně nejpříznivější způsob zabere nejvíc času, sušení švestek na slunci totiž může zabrat až 9 dní – 5 dní na přímém slunci a pak 4 dny na stinném místě. Také je potřeba je na noc a při nepřízni počasí schovávat do interiéru.
Švestky omyjte, rozpulte a vypeckujte. V jedné vrstvě je rozprostřete na plata ze síťoviny, aby se nedotýkaly. Pak je překryjte ještě jednou vrstvou látky nebo staré záclony pro ochranu před hmyzem. Vše přeneste na místo s přímým sluncem, 1× denně ovoce obraťte a na noc uklízejte domů. Po 5 dnech plata přesuňte do stínu a nechte další zhruba 4 dny sušit, až je ovoce hotové a neteče z něj šťáva.