Vyberte kvalitní, zdravé a zralé plody. Nesmí být přezrálé nebo nést známky kažení či dokonce hniloby.
Omyjte je, odstopkujte a chcete-li nařízněte nebo rozpulte a vyjměte pecky.
Usušte je vybranou metodou. Ty rozpůlené vždy pokládejte slupkou dolů.
Jakmile jsou stále pružné a při zmáčknutí z nich už nevytéká šťáva, jsou hotové. Neměly by být tvrdé a přesušené.
Nechte nejdéle 1 hodinu zchladnout.
Uskladněte v chladu a temnu ve vzduchotěsných nádobách.
Základní postup a příprava
3 metody sušení švestek

Sušička potravin
Jako jiné ovoce i švestky se suší při teplotě kolem 60 °C. Nejprve je očistěte, můžete je rozpůlit a vypeckovat nebo rozčtvrtit. Pak je slupkou položte v jedné vrstvě na plata sušičky tak, aby se nedotýkaly.
Sušte 5-8 hodin za občasného kontrolování a prohazování pozic plat, aby dehydratace probíhala rovnoměrně.

Trouba elektrická, horkovzdušná i plynová
Sušení švestek probíhá natřikrát, pokaždé s jinou teplotou a jinou délkou přípravy. Prvním krokem je rozložení omytých, případně i vypeckovaných plodů na plechy s pečicím papírem. Musí být pouze v jedné vrstvě tak, aby se navzájem nedotýkaly. Pokud máte ovoce půlené, položte jej slupkou dolů.
Během sušení je vhodné nechat dvířka spotřebiče pootevřená a vložit do nich madlo vařečky, aby unikala vlhkost. Níže uvedené teploty pak platí pro použití elektrické trouby, u horkovzdušné je dobré nastavovat o 20 °C nižší teplotu nebo tu nejnižší možnou a ovoce více sledovat. U plynové trouby nastavení odpovídá stupňům 2 či 3, je však vhodné to upravit dle vašeho přístroje a použít kuchyňský teploměr.
Jak sušit?
Prvních 5 hodin sušte při 50 °C.
Troubu vypněte a švestky v ní nechte vychladnout.
Sušte dalších 12 hodin při 70 °C.
Znovu spotřebič vypněte a ovoce v něm nechte dalších 5 hodin.
Na závěr dosušujte zhruba 3 hodiny při 60 °C.
Alternativně lze sušit nadvakrát – zhruba 4 hodiny při teplotě 50-60 °C, nechat zchladnout a pak další 3 hodiny na 60-65 °C.
Vzhledem k hutnosti a šťavnatosti ovoce jsou uvedené pauzy skutečně důležité. Jinak by se vám neusušilo správně. Připravujete-li více plechů najednou nebo pokud váš spotřebič nepeče rovnoměrně, průběžně pláty otáčejte a prohazujte jejich pozice.
Slunce
Tento energeticky a finančně nejpříznivější způsob zabere nejvíc času, sušení švestek na slunci totiž může zabrat až 9 dní – 5 dní na přímém slunci a pak 4 dny na stinném místě. Také je potřeba je na noc a při nepřízni počasí schovávat do interiéru.
Švestky omyjte, rozpulte a vypeckujte. V jedné vrstvě je rozprostřete na plata ze síťoviny, aby se nedotýkaly. Pak je překryjte ještě jednou vrstvou látky nebo staré záclony pro ochranu před hmyzem. Vše přeneste na místo s přímým sluncem, 1× denně ovoce obraťte a na noc uklízejte domů. Po 5 dnech plata přesuňte do stínu a nechte další zhruba 4 dny sušit, až je ovoce hotové a neteče z něj šťáva.

Pečící trouby
1460 produktů

Sušičky potravin
262 produktů

Dózy na potraviny
8076 produktů
Vliv na zdraví – zácpa, průjem, dieta, těhotenství
Toto ovoce je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů, které přispívají k celkovému zdraví. Obsažený vitamín C podporuje imunitní systém a chrání tělo před volnými radikály, jež mohou způsobovat poškození buněk. Beta-karoten pak přispívá k ochraně buněk, což působí jako prevence před aterosklerózou, onemocněními srdce či nádory tlustého střeva a snižuje závažnost zánětů. Dále se v něm nachází vitamíny K a E.
Draslík pak pomáhá zdraví kostí, jelikož chrání před ztrátami vápníku, a je nezbytný pro udržení normálního krevního tlaku a správnou funkci srdce.
Švestky jsou známé svými přirozenými projímavými účinky, což je dáno vysokým obsahem vlákniny (včetně té rozpustné) a dalšími látkami. Zajišťují tak správnou střevní peristaltiku a mohou být účinné při prevenci a léčbě zácpy, ale i jako pomoc při průjmu. Ovlivňují také zdraví střevního mikrobiomu, což je klíčové pro celkovou pohodu a prevenci řady onemocnění. Vláknina pomáhá s normalizací hladiny krevního cukru, snižuje cholesterol a také účinně zasytí. To se hodí zejména při snaze o snížení hmotnosti.
Díky vysokému obsahu antioxidantů mohou švestky přispívat k ochraně těla před chronickými nemocemi. Antioxidanty totiž neutralizují škodlivé volné radikály v těle, čímž snižují oxidační stres.
Tabulka nutričních hodnot
V tabulce níže najdete přehled, jaké jsou přibližné výživové hodnoty pro 100 g sušených švestek. To lze srovnat s procenty či gramy denní doporučené dávky (DDD). Co obsahují?
| Na 100 g sušených švestek | DDD |
Kalorie | 240 kcal | 1 600-2 500 kcal dle pohlaví, aktivity a věku |
Vláknina | 7,1 g | 25-30 g |
Cukry | 38,1 g | 25-40 g |
Tuky | 0,4 g | cca 1 g/1 kg tělesné váhy |
Bílkoviny | 2,18 g | cca 1 g/1 kg tělesné váhy |
Vitamín A | 781 IU | max. cca 2 000 mg |
Vitamín C | 0,6 mg | 1 % |
Vitamín K | 60 mg | 70 % |
Vápník | 43 mg | 4 % |
Železo | 0,9 mg | 8 % |
Hořčík | 41 mg | 10 % |
Draslík | 732 mg | 25 % |
Sodík | 2 mg | 0,1 % |
Zinek | 0,44 mg | 3 % |
Fosfor | 69 mg | 10 % |

Dieta
Sušené plody jsou přirozeně sladší a také mají vyšší obsah kalorií (240 kcal na 100 g). Díky nízkému glykemickému indexu a vysokému obsahu vlákniny však jsou při dietě vhodné. Efektivně a na delší dobu zasytí, rychle zaženou hlad, a navíc podpoří zdravé trávení a srovnají krevní cukry. Můžete je tak mlsat bez následného černého svědomí, přidat do ovesné kaše nebo z nich připravit zdravý dezert. I zde však platí „všeho s mírou“.
Těhotenství
Švestky jsou pro těhotné rozhodně bezpečnou a zdravou potravinou. Díky obsahu železa a vitamínu C mohou pomoci předcházet anémii, která je v jiném stavu béžná. Vláknina navíc pomáhá řešit častý problém těhotných žen, kterým je zácpa. Jak je uvedeno i výše, švestky pomáhají s regulací krevních cukrů, starají se o zdraví srdce a kostí a obsahují velké množství antioxidantů.
Stejně jako u všech potravin by měla být jejich konzumace vyvážená a přizpůsobená individuálním potřebám a zdravotnímu stavu těhotné ženy. Případné změny jídelníčku tak vždy konzultujte se svým lékařem.
Jak je skladovat a jak dlouho vydrží
Správně usušené švestky je nutné skladovat ve vzduchotěsných nádobách, ve vakuu nebo v zipových sáčcích. Uchovávejte je v místě bez přístupu přímého slunce, s nízkou vlhkostí i teplotou. Ideální tak může být chladnější spíž nebo sušší sklep. Tam vám vydrží minimálně několik měsíců.
Při skladování v lednici se trvanlivost protáhne zhruba na půl roku. V mrazáku pak zvládnou déle než rok.

Recepty s využitím sušených švestek

Sušené švestky ve slanině
30 sušených švestek bez pecky
30 oloupaných mandlí
30 plátků slaniny
250 ml portského vína nebo sherry
Postup
Švestky naplňte mandlemi a v misce je zalijte alkoholem. Nechte minimálně 30 minut marinovat, pak je slijte a nechte okapat. Po jednom je balte do plátků slaniny a spíchněte párátky.
Na pánvi nebo na plechu v troubě při 200 °C opečte, až je slanina vypečená a křupavá.
Tip: Mandle můžete před plněním nasucho opražit na pánvi.

Sušené švestky v čokoládě
200 ml rumu
30 vypeckovaných švestek
30 oloupaných mandlí
200 g hořké čokolády (vysokoprocentní nebo na vaření)
mleté ořechy (volitelné)