Jak si doma připravit sušené švestky, co s nimi a jak účinkují na zdraví?

Sušené švestky jsou zdravé, chutné i všestranné a jde o malý zázrak pro vaše zdraví. Abyste mohli využít všech výhod těchto výživných plodů, přinášíme vám tipy k jejich přípravě, rady ohledně správného skladování a chutné recepty. Jak je doma usušit v sušičce či troubě, uchovat do další sezóny a čím prospějí vašemu tělu?

Sušené švestky jsou zdravé, chutné i všestranné a jde o malý zázrak pro vaše zdraví. Abyste mohli využít všech výhod těchto výživných plodů, přinášíme vám tipy k jejich přípravě, rady ohledně správného skladování a chutné recepty. Jak je doma usušit v sušičce či troubě, uchovat do další sezóny a čím prospějí vašemu tělu?

Doba čtení 7 min.
Kateřina, redakce Heureka.cz

Základní postup a příprava

  1. Vyberte kvalitní, zdravé a zralé plody. Nesmí být přezrálé nebo nést známky kažení či dokonce hniloby.

  2. Omyjte je, odstopkujte a chcete-li nařízněte nebo rozpulte a vyjměte pecky.

  3. Usušte je vybranou metodou. Ty rozpůlené vždy pokládejte slupkou dolů.

  4. Jakmile jsou stále pružné a při zmáčknutí z nich už nevytéká šťáva, jsou hotové. Neměly by být tvrdé a přesušené.

  5. Nechte nejdéle 1 hodinu zchladnout.

  6. Uskladněte v chladu a temnu ve vzduchotěsných nádobách.

Zpracování ovoce a zeleniny

3 metody sušení švestek

Sušička potravin

Jako jiné ovoce i švestky se suší při teplotě kolem 60 °C. Nejprve je očistěte, můžete je rozpůlit a vypeckovat nebo rozčtvrtit. Pak je slupkou položte v jedné vrstvě na plata sušičky tak, aby se nedotýkaly. 

Sušte 5-8 hodin za občasného kontrolování a prohazování pozic plat, aby dehydratace probíhala rovnoměrně.

Naše recenze sušičky potravin G21 Paradiso Big

Trouba elektrická, horkovzdušná i plynová

Sušení švestek probíhá natřikrát, pokaždé s jinou teplotou a jinou délkou přípravy. Prvním krokem je rozložení omytých, případně i vypeckovaných plodů na plechy s pečicím papírem. Musí být pouze v jedné vrstvě tak, aby se navzájem nedotýkaly. Pokud máte ovoce půlené, položte jej slupkou dolů.

Během sušení je vhodné nechat dvířka spotřebiče pootevřená a vložit do nich madlo vařečky, aby unikala vlhkost. Níže uvedené teploty pak platí pro použití elektrické trouby, u horkovzdušné je dobré nastavovat o 20 °C nižší teplotu nebo tu nejnižší možnou a ovoce více sledovat. U plynové trouby nastavení odpovídá stupňům 2 či 3, je však vhodné to upravit dle vašeho přístroje a použít kuchyňský teploměr.

Jak sušit?

  1. Prvních 5 hodin sušte při 50 °C.

  2. Troubu vypněte a švestky v ní nechte vychladnout.

  3. Sušte dalších 12 hodin při 70 °C.

  4. Znovu spotřebič vypněte a ovoce v něm nechte dalších 5 hodin.

  5. Na závěr dosušujte zhruba 3 hodiny při 60 °C.

Alternativně lze sušit nadvakrát – zhruba 4 hodiny při teplotě 50-60 °C, nechat zchladnout a pak další 3 hodiny na 60-65 °C.

Vzhledem k hutnosti a šťavnatosti ovoce jsou uvedené pauzy skutečně důležité. Jinak by se vám neusušilo správně. Připravujete-li více plechů najednou nebo pokud váš spotřebič nepeče rovnoměrně, průběžně pláty otáčejte a prohazujte jejich pozice.

Slunce

Tento energeticky a finančně nejpříznivější způsob zabere nejvíc času, sušení švestek na slunci totiž může zabrat až 9 dní – 5 dní na přímém slunci a pak 4 dny na stinném místě. Také je potřeba je na noc a při nepřízni počasí schovávat do interiéru.

Švestky omyjte, rozpulte a vypeckujte. V jedné vrstvě je rozprostřete na plata ze síťoviny, aby se nedotýkaly. Pak je překryjte ještě jednou vrstvou látky nebo staré záclony pro ochranu před hmyzem. Vše přeneste na místo s přímým sluncem, 1× denně ovoce obraťte a na noc uklízejte domů. Po 5 dnech plata přesuňte do stínu a nechte další zhruba 4 dny sušit, až je ovoce hotové a neteče z něj šťáva.

Pečící trouby

Pečící trouby

  • 1460 produktů

Pečící trouby
Sušičky potravin

Sušičky potravin

  • 262 produktů

Sušičky potravin
Dózy na potraviny

Dózy na potraviny

  • 8076 produktů

Dózy na potraviny

Vliv na zdraví – zácpa, průjem, dieta, těhotenství

Toto ovoce je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů, které přispívají k celkovému zdraví. Obsažený vitamín C podporuje imunitní systém a chrání tělo před volnými radikály, jež mohou způsobovat poškození buněk. Beta-karoten pak přispívá k ochraně buněk, což působí jako prevence před aterosklerózou, onemocněními srdce či nádory tlustého střeva a snižuje závažnost zánětů. Dále se v něm nachází vitamíny K a E.
Draslík pak pomáhá zdraví kostí, jelikož chrání před ztrátami vápníku, a je nezbytný pro udržení normálního krevního tlaku a správnou funkci srdce. 

Švestky jsou známé svými přirozenými projímavými účinky, což je dáno vysokým obsahem vlákniny (včetně té rozpustné) a dalšími látkami. Zajišťují tak správnou střevní peristaltiku a mohou být účinné při prevenci a léčbě zácpy, ale i jako pomoc při průjmu. Ovlivňují také zdraví střevního mikrobiomu, což je klíčové pro celkovou pohodu a prevenci řady onemocnění. Vláknina pomáhá s normalizací hladiny krevního cukru, snižuje cholesterol a také účinně zasytí. To se hodí zejména při snaze o snížení hmotnosti.

Díky vysokému obsahu antioxidantů mohou švestky přispívat k ochraně těla před chronickými nemocemi. Antioxidanty totiž neutralizují škodlivé volné radikály v těle, čímž snižují oxidační stres.

V tabulce níže najdete přehled, jaké jsou přibližné výživové hodnoty pro 100 g sušených švestek. To lze srovnat s procenty či gramy denní doporučené dávky (DDD). Co obsahují?

 

Na 100 g sušených švestek

DDD

Kalorie

240 kcal

1 600-2 500 kcal dle pohlaví, aktivity a věku

Vláknina

7,1 g

25-30 g

Cukry

38,1 g

25-40 g

Tuky

0,4 g

cca 1 g/1 kg tělesné váhy

Bílkoviny

2,18 g

cca 1 g/1 kg tělesné váhy

Vitamín A

781 IU

max. cca 2 000 mg

Vitamín C

0,6 mg

1 %

Vitamín K

60 mg

70 %

Vápník

43 mg

4 %

Železo

0,9 mg

8 %

Hořčík

41 mg

10 %

Draslík

732 mg

25 %

Sodík

2 mg

0,1 %

Zinek

0,44 mg

3 %

Fosfor

69 mg

10 %

Dieta

Sušené plody jsou přirozeně sladší a také mají vyšší obsah kalorií (240 kcal na 100 g). Díky nízkému glykemickému indexu a vysokému obsahu vlákniny však jsou při dietě vhodné. Efektivně a na delší dobu zasytí, rychle zaženou hlad, a navíc podpoří zdravé trávení a srovnají krevní cukry. Můžete je tak mlsat bez následného černého svědomí, přidat do ovesné kaše nebo z nich připravit zdravý dezert. I zde však platí „všeho s mírou“.

Těhotenství

Švestky jsou pro těhotné rozhodně bezpečnou a zdravou potravinou. Díky obsahu železa a vitamínu C mohou pomoci předcházet anémii, která je v jiném stavu béžná. Vláknina navíc pomáhá řešit častý problém těhotných žen, kterým je zácpa. Jak je uvedeno i výše, švestky pomáhají s regulací krevních cukrů, starají se o zdraví srdce a kostí a obsahují velké množství antioxidantů.

Stejně jako u všech potravin by měla být jejich konzumace vyvážená a přizpůsobená individuálním potřebám a zdravotnímu stavu těhotné ženy. Případné změny jídelníčku tak vždy konzultujte se svým lékařem.

Jak sušit jablka?   Zdravotní účinky zelí a šťávy z něj

Jak je skladovat a jak dlouho vydrží

Správně usušené švestky je nutné skladovat ve vzduchotěsných nádobách, ve vakuu nebo v zipových sáčcích. Uchovávejte je v místě bez přístupu přímého slunce, s nízkou vlhkostí i teplotou. Ideální tak může být chladnější spíž nebo sušší sklep. Tam vám vydrží minimálně několik měsíců.

Při skladování v lednici se trvanlivost protáhne zhruba na půl roku. V mrazáku pak zvládnou déle než rok.

Recepty s využitím sušených švestek

Sušené švestky ve slanině

  • 30 sušených švestek bez pecky

  • 30 oloupaných mandlí

  • 30 plátků slaniny

  • 250 ml portského vína nebo sherry

Postup

Švestky naplňte mandlemi a v misce je zalijte alkoholem. Nechte minimálně 30 minut marinovat, pak je slijte a nechte okapat. Po jednom je balte do plátků slaniny a spíchněte párátky.

Na pánvi nebo na plechu v troubě při 200 °C opečte, až je slanina vypečená a křupavá.

Tip: Mandle můžete před plněním nasucho opražit na pánvi.

Sušené švestky v čokoládě

  • 200 ml rumu

  • 30 vypeckovaných švestek

  • 30 oloupaných mandlí

  • 200 g hořké čokolády (vysokoprocentní nebo na vaření)

  • mleté ořechy (volitelné)

Postup

Švestky přes noc namočte do rumu, druhý den je slijte a nechte vykapat. Pak do každé udělejte menší otvor, naplňte ji mandlí a strany řezu zase přimáčkněte k sobě.

Čokoládu opatrně rozpusťte ve vodní lázni nebo po 30vteřinových intervalech v mikrovlnné troubě. Pomocí párátka nebo vidličky v ní obalujte jednotlivé švestky a pokládejte je na mřížku nebo pečicí papír. Před zaschnutím je můžete obalit v mletých oříšcích.

Tip: Ovoce můžete mandlemi naplnit ještě před namočením do rumu. Pak i ořechy pěkně nasáknou a změknou.

Vepřová panenka plněná sušenými švestkami, povidly a ořechy

  • 4 kousky vepřové panenky po cca 200 g

  • 10 vypeckovaných sušených švestek

  • 4 lžíce švestkových povidel

  • 4 lžíce vlašských nebo lískových ořechů, nasekaných

  • olivový olej

  • 1 lžička skořice

  • špetka mletého hřebíčku

  • sůl a pepř dle chuti

Postup

Švestky pokrájejte na nudličky a smíchejte s povidly, kořením, 1 lžící oleje a ořechy. Do středů válečků panenky udělejte otvory, čímž vytvoříte kapsy pro náplň. Pomocí lžíce nebo cukrářského sáčku pak maso vycpěte náplní, potřete jej trochou oleje a nechte několik minut uležet. 

Rozpalte pánev a maso na ní zprudka po všech stranách opečte. Jakmile se zatáhne, ztlumte plamen nebo výkon a pozvolna dopečte tak, aby vevnitř zůstalo ještě lehce růžové.

Podávejte se šťouchaným nebo opečeným bramborem.

Tip: Pro přidání další chuti můžete panenku před pečením obalit ve slanině nebo sušené šunce.

Příprava panenky na grilu

Švestková omáčka k masu či sýrům

  • 100 g sušených švestek bez pecky

  • 1 chilli paprička

  • 200 ml červeného vína

  • 4 lžíce švestkových povidel

  • 3 lžíce cukru krupice

  • 1 lžíce másla

  • 1 šalotka nebo menší cibule, najemno

  • po 1 špetce pepře a soli

  • kůra z 1 citronu

Postup

Na másle orestujte šalotku a vsypte cukr. Míchejte a nechte lehce zkaramelizovat. Přidejte nakrájené švestky, chilli papričku najemno a polovinu vína. Nechte pár minut probublávat, aby se objem tekutiny zmenšil cca na polovinu.

Pak přidejte povidla, sůl, pepř a zbytek vína a opět nechte provařit, aby se omáčka zredukovala. Chcete-li, ovoňte ji na závěr citronovou kůrou.

Recept na grilovaný hermelín

Mohlo by vás zajímat: