Reklama

Méně plýtvání? Klíč hledejte v nastavení ideální teploty v lednici

Nastavení ideální teploty v lednici je velmi důležité pro zachování co nejvyšší kvality a nejdelší trvanlivosti uskladněných potravin. Víte, jaká je optimální provozní teplota lednice? Zjistěte, co se děje s potravinami při jejich umístění do spotřebiče s vyšší nebo naopak nižší provozní teplotou.

Nastavení ideální teploty v lednici je velmi důležité pro zachování co nejvyšší kvality a nejdelší trvanlivosti uskladněných potravin. Víte, jaká je optimální provozní teplota lednice? Zjistěte, co se děje s potravinami při jejich umístění do spotřebiče s vyšší nebo naopak nižší provozní teplotou.

Doba čtení 4 min.
Dominika, redakce Heureka.cz

Jak a na kolik stupňů nastavit ideální teplotu v lednici

Kolik stupňů má být v lednici 

Na jaký stupeň nastavit lednici? Ideální teplota by se zde měla pohybovat kolem 4 až 5 °C. Co se děje s potravinami a samotným spotřebičem v případě nastavení vyšší nebo naopak nižší teploty?

Vyšší teplota (nad 5 °C)

Při překročení hranice 5 °C dochází k přemnožování bakterií a růstu dalších mikroorganismů, jež mohou způsobit zkažení potravin a nepříjemnou otravu jídlem. Na vyšší teplotu jsou citlivé zejména potraviny typu maso, ryby, vejce a mléčné výrobky. Vyšší teplota může kromě jiného zapříčinit i rychlejší oxidaci potravin a rozklad tuků a bílkovin v hotových pokrmech, což vede ke zhoršení jejich kvality a chuti.

Zbytečně vysoká teplota škodí i samotnému spotřebiči – mohou se kvůli ní vyskytnout problémy s vyšší vlhkostí a kondenzací, v důsledku čehož lze očekávat vyšší pravděpodobnost vzniku plísní a hniloby na potravinách.

Nižší teplota (pod 4 °C)

Navzdory tomu, že nižší teploty v lednici pomáhají uchovávat potraviny v relativně bezpečném prostředí bez rizika šíření bakterií, ani tak by se neměla dostat pod 4 °C. S vysokou pravděpodobností by došlo k namrazení uskladněných potravin, což by mělo negativní dopad nejen na jejich chuť. Zatímco ovoce a zelenina by mohly změknout a ztratit svou přirozenou vlhkost, u masa a ryb by došlo ke změně jejich textury.

Pakliže jsou potraviny vystaveny po delší čas velmi nízké teplotě, vysušují se a tvrdnou. Vzniklé ledové krystaly by dokázaly poškodit buněčné stěny potraviny, čímž by došlo k degradaci její struktury. Dlouhodobé nastavení nižší teploty by neocenil spotřebič ani vaše peněženka – kvůli častějšímu spínání kompresoru by měla lednice vyšší spotřebu elektrické energie. 

Jak vybrat lednici?   Nejlepší lednice roku!

Americké lednice

Americké lednice

  • 289 produktů

Americké lednice
Monoklimatické ledničky

Monoklimatické ledničky

  • 285 produktů

Monoklimatické ledničky
Retro lednice

Retro lednice

  • 249 produktů

Retro lednice
Lednice s mrazákem

Lednice s mrazákem

  • 1955 produktů

Lednice s mrazákem
Volně stojící lednice

Volně stojící lednice

  • 2307 produktů

Volně stojící lednice
Vestavné lednice

Vestavné lednice

  • 812 produktů

Vestavné lednice

Jak nastavit optimální teplotu

Pro nastavení teploty postupujte následovně:

  • Nastavte termostat na požadovanou teplotu (4 až 5 °C) nebo teplotu doporučenou výrobcem.

  • Teplotu ověřte pomocí teploměru do lednice. Umístěte jej na prostřední polici nebo do zadní části spotřebiče a vyčkejte přibližně 30 minut, než se teploměr stabilizuje. Pokud se teplota pohybuje mimo ideální hodnotu, upravte termostat a po další půlhodině teplotu opět zkontrolujte. 

  • Aktuální teplotu doporučujeme změřit ve vícerých sekcích spotřebiče, abyste věděli, zdali je správně nastavená a jaké potraviny lze do těchto částí uskladnit. 

  • Jestliže je lednice prázdná, nastavte na ní nižší úroveň chlazení, aby se rychleji ochladila. Naopak, spotřebič naplněný potravinami nastavte nejdřív na vyšší teplotu, abyste zamezili jejich zamrazení. 

Lednička přestala chladit?

Teplotu ovlivňuje i způsob uložení potravin

Způsob uskladnění potravin může výrazně ovlivnit teplotu v lednici, a tím i jejich kvalitu a trvanlivost. Potraviny by měly být uloženy tak, aby mezi nimi mohl volně proudit chladný vzduch, což umožňuje jejich rovnoměrné chlazení.

Jaké další zásady vám doporučujeme dodržovat?

  • Potraviny by měly být chráněny před vzájemnou kontaminací bakteriemi. Syrové maso proto umístěte do dózy na potraviny a uložte ho do spodní části spotřebiče, aby případné šťávy z něj nestékaly na ostatní suroviny. Hotové pokrmy umístěte nahoru, aby výpary z nich neovlivňovaly aroma a chuť potravin uložených nad nimi.

  • Do lednice neukládejte teplé ani horké pokrmy.

  • Dveře spotřebiče neotvírejte často a na dlouhý čas.

  • Dbejte na správné umístění lednice. Nepatří vedle topení ani blízko okna, kterým může na spotřebič v létě pražit slunce. 

  • Vnitřek spotřebiče nepřeplňujte – optimální zaplnění je 70 %. 

Jak na uspořádání potravin v lednici?   7 tipů na umístění lednice  

Víte, kde je v lednici nejchladněji?

Teplota se v jednotlivých částech lednice liší. Zatímco na níže položených místech je nejchladněji, směrem k vrchním poličkám se teplota zvyšuje. Potraviny uložené ve dvířkách lednice jsou navíc vystavovány častým teplotním výkyvům kvůli otevírání spotřebiče. Ačkoli většina potravin potřebuje k prodloužení své trvanlivosti chlad (kromě rajčat, tropického ovoce atd.), vyhovují jim zároveň různé teploty. 

Jak skladovat ovoce a zeleninu v lednici? 

Na nejchladnější místo v kombinované lednici, tedy úplně dole, patří ovoce, zelenina, mléčné výrobky a maso. Pokud ovšem potraviny neukládáte správně a na horních patrech lednice vyžadujete nižší teplotu, připravte se na vyšší spotřebu elektrické energie kvůli častějšímu spínání termostatu. 

Jak dlouho vydrží maso v lednici?

Jak souvisí správná teplota s hygienou

Teplota uvnitř spotřebiče má obrovský vliv na zachování hygieny uskladněných potravin. Pokud je nastavena správně, dokáže zabránit šíření bakterií a růstu dalších mikrobů na potravinách, díky čemuž se snižuje riziko otravy jídlem po jeho konzumaci. Zatímco vyšší teploty by způsobily rychlejší zkažení jídla, nižší by měly na svědomí jejich zmrazení. V důsledku námrazy na potravinách by se snížila jejich kvalita – k horšímu by se změnila jejich chuť, vůně i textura.

Umístění potravin na správné místo je společně se správným způsobem uskladnění klíčovým faktorem pro zachování dobrých hygienických podmínek v spotřebiči. V nepřeplněném spotřebiči budete mít skvělý přehled o svých potravinách. Spotřebujete je včas a zbytečně se nebudou rozšiřovat bakterie a plísně, protože se vám potraviny nestihnout tak rychle zkazit. Ze zeleniny a ovoce nebudou vytékat v nadměrném množství různé šťávy a lednice tak bude čistší. To samé platí i pro maso a ryby. Jestliže je uchováte v chladnější části, vydrží vám déle a nebudou zapáchat. Pro dosáhnutí hygienicky čistého vnitřku lednice se nezapomeňte se vyzbrojit dózami na potraviny, které se postarají o uchování delší svěžesti i vůně uskladněného jídla. 

V rámci hygieny své americké lednice myslete i na pravidelnou výměnu vodních filtrů do lednice, které byste měli správně měnit zhruba každých 6 měsíců. Pokud se potýkáte se zápachem v lednici, umístěte do ní pohlcovač pachů, jedlou sodu, čerstvě namletou kávu nebo rozkrojený citron.

Jak na správné skladování potravin v lednici?   Zápach v lednici? A jak ji vyčistit?

Dózy na potraviny

Dózy na potraviny

  • 8076 produktů

Dózy na potraviny
Pohlcovače pachů

Pohlcovače pachů

  • 8 produktů

Pohlcovače pachů
Vodní filtry do lednice

Vodní filtry do lednice

  • 73 produktů

Vodní filtry do lednice
Náhradní police do lednic

Náhradní police do lednic

  • 0 produktů

Náhradní police do lednic
Hadry a utěrky na mytí

Hadry a utěrky na mytí

  • 1850 produktů

Hadry a utěrky na mytí
Mohlo by vás zajímat: