Kolik stupňů má být v lednici
Na jaký stupeň nastavit lednici? Ideální teplota by se zde měla pohybovat kolem 4 až 5 °C. Co se děje s potravinami a samotným spotřebičem v případě nastavení vyšší nebo naopak nižší teploty?
Vyšší teplota (nad 5 °C)
Při překročení hranice 5 °C dochází k přemnožování bakterií a růstu dalších mikroorganismů, jež mohou způsobit zkažení potravin a nepříjemnou otravu jídlem. Na vyšší teplotu jsou citlivé zejména potraviny typu maso, ryby, vejce a mléčné výrobky. Vyšší teplota může kromě jiného zapříčinit i rychlejší oxidaci potravin a rozklad tuků a bílkovin v hotových pokrmech, což vede ke zhoršení jejich kvality a chuti.
Zbytečně vysoká teplota škodí i samotnému spotřebiči – mohou se kvůli ní vyskytnout problémy s vyšší vlhkostí a kondenzací, v důsledku čehož lze očekávat vyšší pravděpodobnost vzniku plísní a hniloby na potravinách.
Nižší teplota (pod 4 °C)
Navzdory tomu, že nižší teploty v lednici pomáhají uchovávat potraviny v relativně bezpečném prostředí bez rizika šíření bakterií, ani tak by se neměla dostat pod 4 °C. S vysokou pravděpodobností by došlo k namrazení uskladněných potravin, což by mělo negativní dopad nejen na jejich chuť. Zatímco ovoce a zelenina by mohly změknout a ztratit svou přirozenou vlhkost, u masa a ryb by došlo ke změně jejich textury.
Pakliže jsou potraviny vystaveny po delší čas velmi nízké teplotě, vysušují se a tvrdnou. Vzniklé ledové krystaly by dokázaly poškodit buněčné stěny potraviny, čímž by došlo k degradaci její struktury. Dlouhodobé nastavení nižší teploty by neocenil spotřebič ani vaše peněženka – kvůli častějšímu spínání kompresoru by měla lednice vyšší spotřebu elektrické energie.