Klíčem je pravidelná údržba. Po každém použití uklízejte náčiní, nádobí i potraviny tam, kam patří. Vše rozlité a rozsypané uklízejte hned a nenechávejte nic zaschnout. Jak postupovat při větším úklidu?
Co nemusí být v kuchyni nebo stát na kuchyňské lince, ukliďte. Stranou dejte i volně stojící malé spotřebiče jako rychlovarnou konvici, kávovar, sendvičovač a další.
Připravte si pytle na odpad na vše prošlé, dlouho otevřené, poškozené či napadené škůdci a plísněmi. Zapomeňte na citové vazby ke koření z dovolené.
Vykliďte a vymyjte kuchyňskou linku. Protřiďte obsah a vyhoďte vše nepotřebné.
Umyjte myčku nádobí, digestoř, varnou desku a pečicí troubu nebo sporák, mikrovlnku, rychlovarnou konvici, toustovač, kávovar a ostatní.
Vydrbejte dřez a propláchněte také jeho odpad.
Ledničku a mrazák vykliďte, obsah zkontrolujte a protřiďte. Spotřebič odmrazte a vytřete.
Vyneste odpad, vymyjte odpadkové koše a prostor kolem nich.
Pomyslnou tečku udělejte vytřenou podlahou a otřeným obkladem. Pozornost věnujte i vypínačům a zásuvkám, kde se ráda usazuje špína.
Tip: Nezapomeňte ani na generální jarní úklid dalších místností a mytí oken.