Reklama

Jak efektivně uklízet kuchyň?

Ať děláte co děláte, vaše kuchyň nikdy není zcela čistá. Jeden večer vše pečlivě uklidíte a hned druhý den to děláte znova. Na kuchyňské desce jsou stále drobky, v koši je vylité cosi a některá místa jsou pokrytá mastnotou, ale to k vaření prostě patří. Co s tím? Zkuste naše tipy na snadný a rychlý úklid kuchyně od linky po spotřebiče, který navíc vydrží.

Ať děláte co děláte, vaše kuchyň nikdy není zcela čistá. Jeden večer vše pečlivě uklidíte a hned druhý den to děláte znova. Na kuchyňské desce jsou stále drobky, v koši je vylité cosi a některá místa jsou pokrytá mastnotou, ale to k vaření prostě patří. Co s tím? Zkuste naše tipy na snadný a rychlý úklid kuchyně od linky po spotřebiče, který navíc vydrží.

Doba čtení 4 min.
Kateřina, redakce Heureka.cz

8 kroků k čisté kuchyni

Klíčem je pravidelná údržba. Po každém použití uklízejte náčiní, nádobí i potraviny tam, kam patří. Vše rozlité a rozsypané uklízejte hned a nenechávejte nic zaschnout. Jak postupovat při větším úklidu?

  1. Co nemusí být v kuchyni nebo stát na kuchyňské lince, ukliďte. Stranou dejte i volně stojící malé spotřebiče jako rychlovarnou konvici, kávovar, sendvičovač a další.

  2. Připravte si pytle na odpad na vše prošlé, dlouho otevřené, poškozené či napadené škůdci a plísněmi. Zapomeňte na citové vazby ke koření z dovolené. 

  3. Vykliďte a vymyjte kuchyňskou linku. Protřiďte obsah a vyhoďte vše nepotřebné.

  4. Umyjte myčku nádobí, digestoř, varnou desku a pečicí troubu nebo sporák, mikrovlnku, rychlovarnou konvici, toustovač, kávovar a ostatní. 

  5. Vydrbejte dřez a propláchněte také jeho odpad.

  6. Ledničku a mrazák vykliďte, obsah zkontrolujte a protřiďte. Spotřebič odmrazte a vytřete. 

  7. Vyneste odpad, vymyjte odpadkové koše a prostor kolem nich.

  8. Pomyslnou tečku udělejte vytřenou podlahou a otřeným obkladem. Pozornost věnujte i vypínačům a zásuvkám, kde se ráda usazuje špína.

Tip: Nezapomeňte ani na generální jarní úklid dalších místností a mytí oken.

Jak vyčistit odpad?

Čisticí prostředky do kuchyně

Čisticí prostředky do kuchyně

  • 2298 produktů

Čisticí prostředky do kuchyně
Ekologické čisticí prostředky do kuchyně

Ekologické čisticí prostředky do kuchyně

  • 970 produktů

Ekologické čisticí prostředky do kuchyně
Čistící prostředky na spotřebiče

Čistící prostředky na spotřebiče

  • 796 produktů

Čistící prostředky na spotřebiče
Parní čističe

Parní čističe

  • 304 produktů

Parní čističe

Úklid kuchyňské linky

Z kuchyňské linky vyndejte všechny hrnce, talíře, příbory, potraviny a další věci. Každou poličku vysajte a setřete mokrým hadrem s univerzálním přípravkem nebo prostředkem na nádobí. Na rohy a záhyby si vezměte úklidový kartáč nebo starý kartáček na zuby. Odolné nečistoty nastříkejte odmašťovačem a nechte působit, poté setřete. Nezapomeňte ani na horní část horních skříněk, kde bývá spousta mastnoty.

Šuplíky a přihrádky vysajte a vymyjte vlhkým hadříkem, případně odmočte s čističem. Nechte uschnout na vzduchu nebo otřete dosucha.

Tip: Dalšímu usazování nečistot na horní části linky můžete zabránit rozložením starých novin. Ty jednou za čas vyměňte.

Z pracovní desky odkliďte prkénka, malé spotřebiče a vše, co by vám bránilo v úklidu. Vyberte přípravek vhodný pro materiál vaší pracovní desky. Na většinu povrchů vám bude stačit teplá voda s jemným saponátem nebo univerzální prostředek na úklid kuchyně. Pro choulostivé materiály, jako je žula, mramor, dřevo nebo nerez, použijte speciální čisticí přípravek určený pro daný materiál.

Naneste čistič a nechte jej několik minut působit. Pomocí houby nebo měkkého hadříku pak plochu omyjte krouživými pohyby a soustřeďte se na zaschlé skvrny a jiné nečistoty. Poté pracovní desku omyjte hadříkem s čistou vodou a osušte utěrkou nebo suchým hadříkem.

Na závěr vraťte všechno nádobí a další do uklizené linky. U potravin rovnou kontrolujte jejich stav a expiraci a případně je vyhazujte. Stejně tak se zamyslete, zda skutečně potřebujete všechny talíře, hrnky a dózy na potraviny a zda si mnohé z nich nenecháváte jen „co by kdyby“.

Tipy k čištění spotřebičů

Myčku nádobí alespoň jednou měsíčně spusťte s přípravkem na čištění nebo DIY prostředkem. Otřete vnitřek spotřebiče a odstraňte veškeré nečistoty z filtru.
Vnitřek chladničky i mrazáku myjte každých pár týdnů nebo alespoň jednou ročně. Otřete police, zásuvky a stěny a nezapomeňte se podívat také na těsnění dvířek.

Tipy k čištění myčky   Jak odstranit zápach v lednici a čím ji umýt?

Z mikrovlnné trouby pravidelně odstraňujte zbytky jídla a jednou za čas ji na plný výkon spusťte s miskou vody a kouskem citronu, což odpaří odolnou špínu. Také pečicí troubu pravidelně udržujte běžným otíráním a jednou za pár týdnů (nebo dle potřeby) přidejte speciální čisticí prostředek nebo směs jedlé sody, octa a vody. 

Jak vyčistit mikrovlnnou troubu?   Rady k čištění pečicí trouby   

Malé spotřebiče, jako je rychlovarná konvice, kávovar, toustovač a sendvičovač, otírejte z vnější strany vlhkým hadříkem a údržbu dalších části přizpůsobte druhu přístroje a pokynům výrobce.

Jak udržovat kávovar?   Čištění rychlovarné konvice

Varnou desku denně otírejte vlhkým hadříkem s trochou přípravku, čímž odstraníte veškeré rozlité tekutiny a mastnotu ještě před jejich zaschnutím a připečením. Sklokeramickou desku jednou za čas přejeďte škrabkou pro tyto účely, která odstraní napečeniny. Rošty plynové desky odmočte v teplé vodě se saponátem a vydrbejte. U většího znečištění aplikujte přípravek dle typu a materiálu desky, nechte působit dle doporučení výrobce a poté dočistěte.

Dobrá organizace kuchyně úklid usnadní

Kuchyně se blyští a veškerý obsah jste protřídili? Rozdělte zbývající položky do kategorií, jako jsou talíře, hrnky a sklenice, nádobí na vaření, malé spotřebiče, kuchyňské náčiní a potraviny.

Často používané předměty umístěte do snadno přístupných skříněk a zásuvek. Usnadníte si tak přístup k tomu, co používáte nejčastěji a nebudete muset nic opakovaně hledat. Ideálně dejte spolu související věci k sobě - např. čaj a kávu ke konvici a kávovaru, hrnce a náčiní poblíž varné desky apod.

Nádobí, spotřebiče, potraviny a náčiní, které používáte méně často, můžete uložit na vyšší police nebo do zadních a hůře dostupných skříněk.

Na volné plochy jako jsou zadní stěny dvířek, obklady a prázdné stěny nainstalujte police, háčky a magnetické proužky. Tak využijete i vertikální prostor kuchyně a získáte tím další úložnou plochu navíc. Toto se obzvlášť hodí pro kuchyňské nože a náčiní, potravinářské folie či koření.

K organizaci potravin a čisticích prostředků si pořiďte úložné boxy, dózy nebo koše a ty si označte etiketou, abyste vždy věděli, co kam patří. Podobné položky pak ukládejte na stejná místa, ať je nehledáte. Dokonalé využití celého prostoru skříněk včetně zadních částí umožní organizéry v podobě schůdků, vkládací poličky a otočné talíře.

Mohlo by vás zajímat: