Lednici nepřeplňujte, aby v ní mohl dostatečně cirkulovat vzduch a vy jste měli lepší přehled o potravinách, jež jsou v ní umístěné.
Nově zakoupené potraviny ukládejte za starší balení. Díky tomu je budete spotřebovávat ve správném pořadí dle data spotřeby.
Eliminujte umísťovaní otevřených plechovek do lednice. Přemístěním jejího obsahu do uzavíratelné dózy na potraviny zabráníte zhoršení jejich kvality a postupnému vysychání. Namísto uzavíratelných dóz můžete použít i zip sáčky.
Syrové maso, drůbež i mořské plody umísťujte do hermeticky uzavřených nádob na spodní polici.
Zbytky pokrmů uchovávejte v menších nádobách, ve kterých se rychleji ochladí. Díky tomu zabráníte rychlejšímu růstu bakterií.
Dbejte na pečlivou hygienu uvnitř spotřebiče a průběžně odstraňujte nejen prošlé a zkažené potraviny, ale i rozlité šťávy a různé drobky i popadané kousíčky jídla.
Do lednice nepatří v žádném případě teplé jídlo – příliš by ohřálo vzduch uvnitř spotřebiče. Při jeho opětovném ochlazování by dostal chladicí okruh pořádně zabrat.
Potraviny, které nemáte v plánu zkonzumovat do 3 dní, umístěte raději do mrazáku. Myslete ovšem na to, že ne všechny druhy potravin je vhodné zamrazit.
Na přehledné uspořádání potravin se vám hodí hermeticky uzavíratelné dózy na potraviny, zavařovací sklenice i různé organizéry. Do jednoho boxu můžete naskládat dochucovadla, do jiného například mléčné výrobky a do dalšího budete třeba ukládat potraviny k okamžité spotřebě. Díky tomu snížíte množství vyhozeného jídla.
Proč dbát na správné uspořádání lednice?
Prostor lednice je velmi důležité udržovat v čistotě, protože při nesprávné hygieně dochází k množení bakterií v potravinách a k jejich rychlejšímu kažení. Dodržování určitého systému při ukládání potravin je nutné pro to, aby se vám tam všechny vešly, a zároveň vám vydržely co nejdéle čerstvé.
Uspořádaná lednice a správné skladování potravin mají řadu výhod. Pomáhají předcházet vzniku otravy z jídla díky vašemu dobrému přehledu o stavu potravin, a to včetně data jejich minimální doby trvanlivosti. Prodlužují trvanlivost potravin a brání jejich předčasnému kažení, a zároveň zabraňují zbytečnému vyhazování jídla, což uvítá životní prostředí i vaše peněženka.
Kromě toho najdete rychleji a jednodušeji potraviny, které chcete použít. Nezapomenete tak snadno na potraviny zapadnuté někde v hlubinách spotřebiče. Díky snažšímu monitorování stavu potravin se mezi nimi minimalizuje riziko přenosu plísní – pokud zakročíte včas, plísně se tolik neroznesou. Výhodou je i snažší čištění a udržování vnitřního prostoru spotřebiče v čistotě.