9 tipů, jak na organizaci a správné uspořádání potravin v lednici

Víte, proč byste neměli podceňovat způsob uspořádání potravin v lednici? Díky dobré organizaci budete mít perfektní přehled o obsahu lednice, snížíte riziko vzniku plísní a šíření bakterií mezi potravinami, a zároveň se vám bude spotřebič snáz udržovat čistý. Zjistěte, pro jaké potraviny je vhodná nulová zóna a co do lednice vůbec nepatří.

Víte, proč byste neměli podceňovat způsob uspořádání potravin v lednici? Díky dobré organizaci budete mít perfektní přehled o obsahu lednice, snížíte riziko vzniku plísní a šíření bakterií mezi potravinami, a zároveň se vám bude spotřebič snáz udržovat čistý. Zjistěte, pro jaké potraviny je vhodná nulová zóna a co do lednice vůbec nepatří.

Doba čtení 6 min.
Lukáš, redakce Heureka.cz

9 tipů pro dobrou organizaci lednice

  1. Lednici nepřeplňujte, aby v ní mohl dostatečně cirkulovat vzduch a vy jste měli lepší přehled o potravinách, jež jsou v ní umístěné.

  2. Nově zakoupené potraviny ukládejte za starší balení. Díky tomu je budete spotřebovávat ve správném pořadí dle data spotřeby. 

  3. Eliminujte umísťovaní otevřených plechovek do lednice. Přemístěním jejího obsahu do uzavíratelné dózy na potraviny zabráníte zhoršení jejich kvality a postupnému vysychání. Namísto uzavíratelných dóz můžete použít i zip sáčky.

  4. Syrové maso, drůbež i mořské plody umísťujte do hermeticky uzavřených nádob na spodní polici. 

  5. Zbytky pokrmů uchovávejte v menších nádobách, ve kterých se rychleji ochladí. Díky tomu zabráníte rychlejšímu růstu bakterií.

  6. Dbejte na pečlivou hygienu uvnitř spotřebiče a průběžně odstraňujte nejen prošlé a zkažené potraviny, ale i rozlité šťávy a různé drobky i popadané kousíčky jídla. 

  7. Do lednice nepatří v žádném případě teplé jídlo – příliš by ohřálo vzduch uvnitř spotřebiče. Při jeho opětovném ochlazování by dostal chladicí okruh pořádně zabrat. 

  8. Potraviny, které nemáte v plánu zkonzumovat do 3 dní, umístěte raději do mrazáku. Myslete ovšem na to, že ne všechny druhy potravin je vhodné zamrazit. 

  9. Na přehledné uspořádání potravin se vám hodí hermeticky uzavíratelné dózy na potraviny, zavařovací sklenice i různé organizéry. Do jednoho boxu můžete naskládat dochucovadla, do jiného například mléčné výrobky a do dalšího budete třeba ukládat potraviny k okamžité spotřebě. Díky tomu snížíte množství vyhozeného jídla. 

Prostor lednice je velmi důležité udržovat v čistotě, protože při nesprávné hygieně dochází k množení bakterií v potravinách a k jejich rychlejšímu kažení. Dodržování určitého systému při ukládání potravin je nutné pro to, aby se vám tam všechny vešly, a zároveň vám vydržely co nejdéle čerstvé. 

Uspořádaná lednice a správné skladování potravin mají řadu výhod. Pomáhají předcházet vzniku otravy z jídla díky vašemu dobrému přehledu o stavu potravin, a to včetně data jejich minimální doby trvanlivosti. Prodlužují trvanlivost potravin a brání jejich předčasnému kažení, a zároveň zabraňují zbytečnému vyhazování jídla, což uvítá životní prostředí i vaše peněženka. 

Kromě toho najdete rychleji a jednodušeji potraviny, které chcete použít. Nezapomenete tak snadno na potraviny zapadnuté někde v hlubinách spotřebiče. Díky snažšímu monitorování stavu potravin se mezi nimi minimalizuje riziko přenosu plísní – pokud zakročíte včas, plísně se tolik neroznesou. Výhodou je i snažší čištění a udržování vnitřního prostoru spotřebiče v čistotě. 

Vakuové dózy na potraviny

Vakuové dózy na potraviny

  • 384 produktů

Vakuové dózy na potraviny
Skleněné dózy na potraviny

Skleněné dózy na potraviny

  • 1234 produktů

Skleněné dózy na potraviny
Dózy na potraviny Lock & Lock

Dózy na potraviny Lock & Lock

  • 263 produktů

Dózy na potraviny Lock & Lock

Co nepatří do lednice

  • Banány, citrusy, ananas: Vlivem nízkých teplot přicházejí v chladu o svou chuť. Banány zde navíc i zhnědnou. 

  • Jablka, hrušky, celé melouny, okurky, rajčata, papriky, zázvor. 

  • Brambory, česnek nebo cibule: Sice jim vyhovuje tmavé a chladné místo, ale mělo by být spíše sušší. V lednici by mohly plesnivět a měknout. 

  • Pečivo: s výjimkou toastového chlebu. 

  • Uzavřené trvanlivé potraviny: zavařeniny, plechovky, paštiky. 

  • Med a káva. 

  • Neotevřené omáčky typu kečup a hořčice: Omáčky obsahující olej a ocet mohou být uskladněny před otevřením při pokojové teplotě, kdežto jogurtové, majonézové a smetanové potřebují chladné prostředí již před otevřením. 

Uspořádání potravin odshora až dolů

Horní police je nejteplejší

Horní police je díky své vyšší teplotě vhodná zejména na uskladnění zbytků jídel a hotových pokrmů, jež jsou připraveny k rychlé spotřebě. Měly by být uskladněny co nejdál od syrového masa a vajec, ze kterých by se do jídla mohly přenést nebezpečné bakterie. Vařené pokrmy uchovávejte zpravidla co nejvýš nad ostatními potravinami, aby se aroma a výpary z něj nedostávaly do ostatních potravin. Lze sem uskladnit i potraviny, které již není třeba vařit a nevyžadují tak nízkou teplotu. 

Střední police pro jogurty a hotová jídla 

Na prostřední polici uložte: 

  • mléčné výrobky jako jogurty, sýry a máslo, 

  • otevřené zavařeniny a džemy, 

  • šunky, salámy, klobásy a ostatní uzeniny, 

  • hotové pokrmy a zbytky jídel, 

  • některé druhy ovoce – například meloun, banány a mango. 

Nejníž uložte maso

Na nejspodnější poličce bývá vyšší vlhkost, a to právě díky tomu, že se nachází nad zásuvkami pro zeleninu a ovoce. Toto místo je skvělé na uskladnění syrového masa a ryb. Nezapomeňte je vždy pečlivě oddělit od ostatních potravin, aby se na ně nepřenesly všemožné mikroorganismy a bakterie z masa, které mohou způsobit salmonelózu nebo další nepříjemnosti. Maso je dobré položit pro jistotu na talíř nebo do dózy na potraviny. 

Jak dlouho vydrží maso v lednici?   Jak vybrat dózy na potraviny?

Spodní zásuvky patří zelenině a ovoci

Moderní lednice jsou většinou vybavené dvěma boxy – jedním na ovoce a druhým na zeleninu. Obojí vyžaduje poněkud odlišnou vlhkost vzduchu, kterou jim speciální zásuvky dokážou poskytnout. Zatímco zelenina vydrží déle čerstvá ve vyšší vlhkosti, ovoci se bude více dařit v sušším prostředí. Zeleninu ani ovoce před uložením do chladu nemyjte a vyndejte ho z igelitových sáčků. 

Do lednice patří: 

  • Zralé ovoce a zelenina, přičemž nezralé kousky patří na kuchyňskou linku nebo jiné místo, kde dozrají. V chladu by se proces jejich zrání výrazně zpomalil. 

  • Peckovité a bobulovité ovoce. 

  • Saláty, ředkvičky a mrkev. 

Jak skladovat zeleninu a ovoce v lednici? 

Co dát na dveře lednice

Potraviny uložené ve dveřích spotřebiče jsou vystavované častým teplotním výkyvům kvůli otevírání dveří. Protože je na tomto místě teplota velmi nestálá a poměrně vysoká, potraviny se zde rychleji kazí. Toto místo je vhodné zejména pro mléko, džusy a nápoje. Dále sem patří otevřené džemy, marmelády i konzervy, kečup, hořčice a další dochucovadla a potraviny s vyšším obsahem cukru, soli a octa. Někdo sem ukládá i mléčné výrobky, jež by měly být správně uloženy na prostřední nebo horní polici. To samé platí u vajíček – zatímco je některé hospodyňky ukládají doprostřed, kde je teplota stálá, jiné upřednostňují uskladnění právě na dveřích spotřebiče. 

I zde se nachází několik polic v různých výškách: 

  • Do spodní části dveří uskladněte nápoje ve vyšších lahvích, tedy mléko, chlazenou vodu, limonády nebo alkohol. 

  • Do vyšších pozic uložte jogurtové dresinky a otevřené marmelády, kečup, hořčici, křen apod. Patří sem i plechovky a další balené potraviny menších rozměrů, které by měly stát. 

  • Do dalšího patra uložte máslo nebo margarín. Máslo by mělo být uzavřeno v dóze, aby neabsorbovalo odér ostatních potravin. Vedle másla lze uskladnit i sýry určené k rychlé spotřebě. 

  • Nejvyšší polička slouží k uskladnění vajec, která byste zde měli správně umístit do speciálního boxu nebo stojanu, jež zabezpečí, že z něj vejce nevypadnou. Původní papírový obal je zdrojem nejrůznějších mikroorganismů, které by mohly kontaminovat ostatní uskladnění potraviny. Vejce ukládejte užší stranou dolů. 

Jak odhlučnit lednici?   Jaké jsou nejlepší lednice současnosti? 

K čemu slouží nulová zóna a pro jaké potraviny je určena

Nulová zóna je místo, kde se teplota drží kolem bodu mrazu. Je skvělá na uchování co nejdelší trvanlivosti potravin živočišného původu, a to zejména čerstvého masa a drůbeže.

Díky teplotě pohybující se těsně nad nulou se nedaří rozmnožování mikroorganismů, jež jsou odpovědné za rychlé kažení potravin. Díky této teplotě se nejenže prodlužuje čerstvost potravin a uchovává původní vůně i chuť, ale neničí se ani vitaminy obsažené v potravinách. 

Mohlo by vás zajímat: