Při uzení je dobré nepřemýšlet o dřevě jenom jako o palivu, ale jako o něčem, co může výrazně zlepšit, nebo naopak zhoršit chuť uzeného pokrmu. Dřevo může ovlivnit to, jaké má maso aroma a dokonce působí i na jeho barvu!
To, zda budete topit kusovým dřevem, nebo jestli se obrátíte na štěpky, pelety, nebo piliny bude záviset na druhu va ší udírny. Pokud bychom se ale měli bavit o dřevu klasickém – tedy kusovém – tak takové dřevo by mělo být především tvrdé, suché a čisté. Nemělo by na něm být žádné listí a ani žádná kůra a rozhodně by se na něm neměla objevovat plíseň, prach, nebo nedejbože zbytky olejů, laků, barev a jiné chemie.
Který typ dřeva je pro uzení nejlepší? U nás se nejčastěji používá buk, dub, olše a pak ovocné stromy – například jabloň, třešeň a švestka. Čemu se rozhodně vyhněte, jsou jehličnany.
Dřeva je možné libovolně kombinovat, doplňovat o koření a v obchodech narazíte i na již „ochucené“ brikety.
Jak si na zahradě postavit ohniště a jak rozdělat oheň?