Krkovice na gril
Krkovice je jednou z nejpopulárnějších grilovaných lahůdek. Neoslní sice někoho, kdo miluje maso libové, ale jinak si získá každého. Marinujte ji přes noc a grilujte na přímém žáru, a to po dobu přibližně 10 minut z každé strany. Pokud ji naporcujete na kostky, tak se skvěle hodí na špízy!
Panenka a kotleta na grilu
Lahodí vám spíše libové maso? Pak nešlápnete vedle s panenkou a s kotletou. U obou postačí kratší doba marinování a i na grilu je to s nimi vcelku rychlé – během 10 minut budete mít povětšinou hotovo (záleží ale samozřejmě na tom, jak velké kousky opékáte). Jen pozor na to, aby se vám maso nevysušilo. U takto libových dobrot je to hned.
O grilování panenky se toho pak dozvíte více v našem obsáhlejším článku s názvem Proč je vepřová panenka na grilu tak oblíbená?
Žebra na gril
Poohlédněte se po vysokých žebrech, na kterých je dostatek masa. Marinujte je rozhodně minimálně přes noc a před grilováním buď poduste v hrnci, nebo je můžete předpéct v troubě. Na grilu by jim pak mělo stačit kolem 20 minut. Musíte je ale sem tam otočit a vyplatí se je i při opékání nadále potírat marinádou.
Bůček na grilu
Bůček sice můžete marinovat a grilovat i v celku, ale doporučujeme vám jej spíše naporcovat na úzké plátky a ty poté grilovat zprudka pár minut z každé strany.
Mleté maso
Kvalita masa je důležitá všude, ale u mletého ji zanedbáváme zdaleka nejvíce. Pokud si jej můžete namlít sami, udělejte to. A co z mletého na grilu vymyslet? První vás jistě napadnou hamburgery a o těch se dozvíte vše potřebné v článku Nejlepší hamburger na grilu: Recept na bulku a příprava masa. Další možností je například čevabčiči.
Kýta na grilu
U kýty se zbavte kosti, nebo ji alespoň nasekněte a odstraňte silnější tučné okraje. Zbývající okraje pak můžete ještě naříznout, aby se maso při grilování nekroutilo. Kýtu je dobré nakládat do solného láku, nebo do ní lák dostat marinovací jehlou a před grilováním se vyplatí ji předvařit.
Grilování selete a prasete
Zkušení kuchtíci a méně zkušení odvážlivci s velkým grilem se mohou vrhnout na grilování celého selete. Nakrmíte jím nejen sebe, svou rodinu a svou partu přátel, ale i své kolegy v práci a dost možná i sousedy. Počítejte ale se složitější a hlavně delší přípravou. Do masa budete muset vstříknout nálev a nechat ho alespoň týden marinovat. I samotná doba opékání bude logicky delší a může se klidně protáhnout i na několik hodin.
Nakonec se sluší zmínit, že vepřové nechutná skvěle jenom z grilu, ale i uzené! Doporučujeme vám proto si alespoň zběžně prolétnout náš článek Uzení masa pro začátečníky: Jakých chyb se vyvarovat? Nikdy nevíte – třeba vás to chytí a časem nedáte na uzení dopustit.
Recept na brambory na grilu Špízy na grilu 10 nej tipů na grilovacích recepty od vás