Po zapnutí telefonu na vás čeká velmi přívětivé uživatelské prostředí postavené na Android 14 s nadstavbou HyperOS. Vše běží, jak má. I během týdenního testování jsme nenarazili na žádné záseky nebo pomalejší reakce.
Přehledné a přizpůsobivé prostředí
Domovská obrazovka, notifikační panel i nastavení jsou přehledné. Notifikační panel se vám zobrazí po sjetí prstem z horního levého rohu, ovládací centrum pak z pravého horního rohu (nebo prostředkem). Zamykací obrazovku si můžete maximálně přizpůsobit vašim každodenním potřebám. Xiaomi (už několik let) také nabízí možnost vybrat si mezi světlým a tmavým režimem displeje. A navíc má tato vlajková loď nový vlastní font MiSans, který je dobře použitelný i v češtině.
Předinstalované aplikace, které akorát zabírají místo
V rámci předinstalovaných aplikací už asi každý očekává YouTube, Spotify, Facebook, LinkedIn nebo Netflix. U Xiaomi 14 jsme ale narazili třeba také na Amazon Shopping, AliExpress nebo TikTok. Aplikace, které jsou za nás zbytečné a při odinstalování u nich strávíme zbytečný čas navíc.
Garantované aktualizace
Přívětivý je naopak příslib hlavních aktualizací na 4 roky a bezpečnostních aktualizací na 5 let. S ohledem na 7 let aktualizací operačního systému a 7 let bezpečnostních aktualizací u nové řady Samsung Galaxy S24, se to může zdát zanedbatelné. My to ale i tak v dnešní době stále považujeme za nadprůměr.