Zavařená dýně: Jak postupovat, různé metody a recepty na kompoty

Zavařování dýně je jednoduchou cestou k uchování úrody, a navíc není nijak složité. Připravili jsme vám podrobný návod s postupem přípravy včetně jednotlivých metod sterilizace (nebo třeba i bez ní). Inspirujte se naším výběrem osvědčených receptů na dýni zavařenou nasladko jako kompot nebo naslano ve stylu zelí. Jak na to?

Zavařování dýně je jednoduchou cestou k uchování úrody, a navíc není nijak složité. Připravili jsme vám podrobný návod s postupem přípravy včetně jednotlivých metod sterilizace (nebo třeba i bez ní). Inspirujte se naším výběrem osvědčených receptů na dýni zavařenou nasladko jako kompot nebo naslano ve stylu zelí. Jak na to?

Doba čtení 6 min.
Kateřina, redakce Heureka.cz

Postup zavařování dýně krok za krokem

  1. Výběr dýně: Vhodný je druh s pevnější dužinou – hokaido, muškátová nebo máslová. Neměla by být nezralá, poškozená nebo mít známky hniloby.

  2. Příprava sklenic a víček: Nejprve je pečlivě umyjte v teplé vodě se saponátem. Pak je sterilizujte ve vroucí vodě nebo v troubě při 100 °C po dobu 10 minut.

  3. Čištění dýně: Tykev oloupejte, rozkrojte a vyjměte semínka. Dužinu nakrájejte dle doporučení v receptu a toho, co připravujete.

  4. Plnění sklenic: Kousky tykve, „zelí“ nebo pyré naplňte do nádob až po 1 cm od horního okraje. Pak je pečlivě uzavřete víčky a utáhněte.

  5. Zavaření: Připravené sklenice sterilizujte vybranou metodou v hrnci, troubě nebo myčce. Poté nechte zcela vychladnout. Tento krok lze přeskočit, nechcete-li dýni zavařit.

  6. Skladování: Zavařenou tykev uchovávejte na chladném, suchém a tmavém místě se stabilní teplotou. Tak by vám měla vydržet 1 rok i déle.

Více o dýni a jejím vlivu na zdraví

Jak ji zavařit v troubě, hrnci či myčce

V troubě (horkovzdušné, elektrické, plynové)

Horkovzdušnou troubu rozpalte na 150 °C, elektrickou s horním a spodním ohřevem na 170 °C, plynovou na stupeň 1 nebo 2. Očištěnou dýni ve sterilizovaných uzavřených sklenicích postavte do hlubokého pečicího plechu. Do něj nalijte vodu tak, aby dosahovala cca do poloviny výšky sklenic.

Zavařujte 30-40 minut, pak troubu vypněte a zavařeniny nechte ještě zhruba stejně dlouho uvnitř trouby lehce zchladnout. Pak je vyjměte a dnem vzhůru postavte na čistou a suchou utěrku. Po úplném vychladnutí sklenice přesuňte na suché, chladné a tmavé místo.

V hrnci

Uzavřené sklenice s kompotem či pyré sterilizujte v běžném hrnci, na jehož dno jste předem umístili utěrku, kus starého prostěradla nebo podobný textil. Tak se sklenice nepoškodí a budou také lépe držet na místě. Vlijte zhruba 4 cm vody (lze i až nad výšku skleniček) a zahřejte ji na 80-90 °C. Vložte sklenice s dýní a při stabilní teplotě zavařujte 20 minut u předem povařené tykve či cca 40 minut u syrové (viz recepty). Poté je vyjměte a otočené dnem vzhůru nechte zcela zchladnout. Uskladněte na suchém, chladném a tmavém místě.

Při použití zavařovacího hrnce postupujte dle návodu výrobce, obejdete se však bez utěrky na dně. Dýňový kompot či zavařeninu pak sterilizujte zhruba 20 minut při 80-90 °C či při nastavení na přípravu tvrdého ovoce. Sklenice nechte zchladnout otočené dnem vzhůru a pak uskladněte v chladné a tmavé spíži nebo v suchém sklepě.

V myčce nádobí

Naplněné a pečlivě zavřené sklenice postavte do koše myčky. Měly by být stabilní a nehrozit převrhnutím nebo otlučením o sebe. Nastavte nejdelší program s nejvyšší teplotou – měl by běžet ideálně 1,5-2 hodiny s teplotou nad 70 °C. Bez jakéhokoliv mycího prostředku ji zapněte. Po doběhnutí cyklu můžete dýni nechat ve spotřebiči zcela vychladnout, nebo sklenice vyjměte a otočené dnem vzhůru nechte zchladnout na lince. Skladujte v suchém, tmavém a chladném prostředí.

Hrnce

Hrnce

  • 5172 produktů

Hrnce
Kuchyňské teploměry

Kuchyňské teploměry

  • 5600 produktů

Kuchyňské teploměry
Zavařovací hrnce

Zavařovací hrnce

  • 57 produktů

Zavařovací hrnce
Zavařovací sklenice

Zavařovací sklenice

  • 901 produktů

Zavařovací sklenice

Nakládání bez sterilizace

Pokud nechcete z nějakého důvodu dýni zavařit, je možné tento krok přeskočit. Stačí jen kousky tykve vyskládat až po 1 cm od horního okraje do umytých a sterilizovaných sklenic. Následně je zalijte velmi horkým, skoro až vroucím nálevem. Po pečlivém uzavření sklenic je obraťte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

I v tomto případě by se měl obsah zakonzervovat a vydržet tak déle chutný. Nezapomeňte na správné skladování v chladu, temnu a bez přístupu přílišné vlhkosti.

Tip: Tímto způsobem bez zavařování lze připravit i džemy, nakládané okurky nebo jiné ovoce či zeleninu.

6 receptů zavaření nasladko i naslano

Recepty z dýně (marmeláda, roláda, risotto a jiné)

Základní recept na kompot včetně sladkého nálevu

  • 1 kg dýně hokaido nebo máslové

  • 600 g cukru

  • 1,5 l vody

  • šťáva ze 2 citronů

  • 2 celé skořice

  • 4-6 hřebíčků

  • semínka z 1 vanilkového lusku nebo 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

Do velkého hrnce vlijte vodu a citronovou šťávu, pak vsypte skořici, hřebíček, vanilku i cukr. Vařte a průběžně míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Nálev ochutnejte a dle potřeby dokyselte nebo doslaďte. Přidejte oloupanou, vydlabanou a na kostičky nakrájenou tykev. Vařte 10-15 minut, až je dýně lehce změklá, ale stále pevná na skus.

Skořici a hřebíček vyjměte a kostičky dýně rovnoměrně rozdělte do vymytých a sterilizovaných sklenic. Prolijte vroucím nálevem tak, aby od horního okraje zbyl zhruba 1 cm místa. Pečlivě uzavřete a zavařte při 85 °C po dobu 10-15 minut. Nechte vychladnout a uložte do tmy a chladu.

Tip: Doporučujeme den předem dýni namočit do vody s 200 ml octa. Tak se namarinuje a při vaření by neměla příliš změknout.

Dýňový kompot s ananasem

  • 2,5 kg dýně hokaido, máslové nebo muškátové

  • 2,5 l + 1,5 l vody

  • 200 ml octa

  • 600 g cukru

  • 2 citrony bio nebo pečlivě omyté, na tenké plátky

  • 5 hřebíčků

  • 2 lahvičky ananasového aroma/tresti (1 lze nahradit konzervou ananasu) 

Postup

Dýni oloupejte, vydlabejte a nakrájejte na kostičky. Přes noc ji ve velkém hrnci namočte do nálevu z 2,5 l vody, 200 ml octa a 1 lahvičky ananasového aroma. Druhý den vodu vylijte a do hrnce k tykvi přidejte 1,5 l čisté vody, plátky citronů, cukr, hřebíčky a druhou ananasovou tresť, sirup nebo konzervu ananasu. Krátce povařte, aby dýně lehce změkla, ale zůstala na skusu pevná. 

Vyberte hřebíčky, kostky dýně rozdělte do sterilizovaných sklenic a prolijte horkým nálevem. Zavařujte cca 20 minut při 80 °C. Nechte vychladnout a uložte do suchého sklepa nebo tmavé a chladné spíže.

Tip: Aroma lze také nahradit 1 lahví ananasového sirupu. V takovém případě pak použijte už jen 300 g cukru.

Kompot s octem

  • 1 kg dýně hokaido, máslové nebo muškátové (lze i směs)

  • 3 l + 2 l vody

  • 1 l bílého vinného octa

  • 2 kg cukru krupice

  • 3 hvězdičky badyánu

  • 2 celé skořice

  • 1 pomeranč bio nebo pečlivě omytý, na tenké plátky

  • 20 hřebíčků

Postup

Dýni oloupejte, vydlabejte a nakrájejte na 1,5cm kostičky. Do velkého hrnce vlijte 3 l vody a ocet, přidejte kostky tykve a dejte na 24 hodin odležet. Druhý den sceďte a nechte okapat.

2 l vody svařte s cukrem, badyánem, skořicí a hřebíčkem. Cukr se musí rozpustit a nálev lehce zhoustnout, poté můžete (ale nemusíte) vyjmout koření.

Okapanou dýní plňte čisté a vyvařené sklenice, přidejte plátky pomeranče a zalijte nálevem. Zavíčkujte a sterilizujte při 85 °C zhruba 45 minut.

Tip: Můžete přidat také očištěné sušené šípky, rozinky nebo brusinky.

Zavařené dýňové pyré

Oloupanou a vydlabanou dýni nakrájejte na kostky. Dejte ji do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla tak akorát ponořená. Přiveďte k varu, pak výkon snižte a vařte do změknutí 15-20 minut. Poté ji sceďte a rozmixujte dohladka. V případě potřeby přidejte trochu vody, aby pyré nebylo tak husté.

Plňte do suchých a čistých sklenic až po 1 cm od horního okraje, pečlivě uzavřete víčky a při 80-90 °C zhruba 40 minut zavařujte. Nechte vychladnout a uložte do sucha, chladu a temna.

Zkuste si podle našeho návodu připravit pyré z upečené dýně: Recept na pyré z pečené dýně

Dýňové zelí

  • 2 kg dýně, oloupané a vydlabané

  • 1 hrnek octa

  • 1 hrnek cukru krupice

  • 1 velká lžíce soli

  • 2 lžíce celého kmínu

Postup

Dýni nastrouhejte nahrubo, přidejte ostatní ingredience a promíchejte. Na 1 hodinu zelí uložte do lednice. 

Pak jím plňte suché a čisté sklenice, které pečlivě uzavřete. Zavařujte při 85 °C zhruba 30 minut. Nechte vychladnout a uložte do sklepa či spíže.

Naslano (na polévku, na salát apod.)

  • 1 kg dýně hokaido nebo máslové

  • 1 l vody

  • 2 lžíce soli

  • 2-3 stroužky česneku

  • 1 lžička celého černého pepře 

  • 2 bobkové listy

  • 1 lžička sušeného tymiánu nebo rozmarýnu (volitelné)

  • 1 lžíce cukru (volitelné)

  • 1 lžíce octa (volitelné)

  • pro další variace: badyán, hřebíček, zázvor, chilli, jiné bylinky

Postup

Dýni oloupejte, odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na kostky o velikosti asi 2-3 cm.

Do velkého hrnce nalijte 1 litr vody a přidejte sůl, cukr, ocet, česnek, černý pepř, bobkové listy a bylinky. Směs přiveďte k varu a míchejte, dokud se sůl a cukr nerozpustí. Přidejte nakrájenou tykev a vařte asi 5-7 minut, dokud není mírně měkká, ale stále pevná. Poté můžete vyjmout pepř a bobkový list.

Připravené čisté a suché sklenice rovnoměrně naplňte dýní a tu zalijte horkým nálevem tak, aby byla zcela ponořená. Nezapomeňte nechat asi 1 cm volného místa od horního okraje. Pevně uzavřete víčky.

Sterilizujte při 85 °C 15-20 minut, nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté je uložte na chladném a tmavém místě.

Mohlo by vás zajímat: