Výběr dýně: Vhodný je druh s pevnější dužinou – hokaido, muškátová nebo máslová. Neměla by být nezralá, poškozená nebo mít známky hniloby.
Příprava sklenic a víček: Nejprve je pečlivě umyjte v teplé vodě se saponátem. Pak je sterilizujte ve vroucí vodě nebo v troubě při 100 °C po dobu 10 minut.
Čištění dýně: Tykev oloupejte, rozkrojte a vyjměte semínka. Dužinu nakrájejte dle doporučení v receptu a toho, co připravujete.
Plnění sklenic: Kousky tykve, „zelí“ nebo pyré naplňte do nádob až po 1 cm od horního okraje. Pak je pečlivě uzavřete víčky a utáhněte.
Zavaření: Připravené sklenice sterilizujte vybranou metodou v hrnci, troubě nebo myčce. Poté nechte zcela vychladnout. Tento krok lze přeskočit, nechcete-li dýni zavařit.
Skladování: Zavařenou tykev uchovávejte na chladném, suchém a tmavém místě se stabilní teplotou. Tak by vám měla vydržet 1 rok i déle.
Postup zavařování dýně krok za krokem

Jak ji zavařit v troubě, hrnci či myčce
V troubě (horkovzdušné, elektrické, plynové)
Horkovzdušnou troubu rozpalte na 150 °C, elektrickou s horním a spodním ohřevem na 170 °C, plynovou na stupeň 1 nebo 2. Očištěnou dýni ve sterilizovaných uzavřených sklenicích postavte do hlubokého pečicího plechu. Do něj nalijte vodu tak, aby dosahovala cca do poloviny výšky sklenic.
Zavařujte 30-40 minut, pak troubu vypněte a zavařeniny nechte ještě zhruba stejně dlouho uvnitř trouby lehce zchladnout. Pak je vyjměte a dnem vzhůru postavte na čistou a suchou utěrku. Po úplném vychladnutí sklenice přesuňte na suché, chladné a tmavé místo.

V hrnci
Uzavřené sklenice s kompotem či pyré sterilizujte v běžném hrnci, na jehož dno jste předem umístili utěrku, kus starého prostěradla nebo podobný textil. Tak se sklenice nepoškodí a budou také lépe držet na místě. Vlijte zhruba 4 cm vody (lze i až nad výšku skleniček) a zahřejte ji na 80-90 °C. Vložte sklenice s dýní a při stabilní teplotě zavařujte 20 minut u předem povařené tykve či cca 40 minut u syrové (viz recepty). Poté je vyjměte a otočené dnem vzhůru nechte zcela zchladnout. Uskladněte na suchém, chladném a tmavém místě.
Při použití zavařovacího hrnce postupujte dle návodu výrobce, obejdete se však bez utěrky na dně. Dýňový kompot či zavařeninu pak sterilizujte zhruba 20 minut při 80-90 °C či při nastavení na přípravu tvrdého ovoce. Sklenice nechte zchladnout otočené dnem vzhůru a pak uskladněte v chladné a tmavé spí ži nebo v suchém sklepě.
V myčce nádobí
Naplněné a pečlivě zavřené sklenice postavte do koše myčky. Měly by být stabilní a nehrozit převrhnutím nebo otlučením o sebe. Nastavte nejdelší program s nejvyšší teplotou – měl by běžet ideálně 1,5-2 hodiny s teplotou nad 70 °C. Bez jakéhokoliv mycího prostředku ji zapněte. Po doběhnutí cyklu můžete dýni nechat ve spotřebiči zcela vychladnout, nebo sklenice vyjměte a otočené dnem vzhůru nechte zchladnout na lince. Skladujte v suchém, tmavém a chladném prostředí.

Hrnce
5172 produktů

Kuchyňské teploměry
5600 produktů

Zavařovací hrnce
57 produktů

Zavařovací sklenice
901 produktů
Nakládání bez sterilizace
Pokud nechcete z nějakého důvodu dýni zavařit, je možné tento krok přeskočit. Stačí jen kousky tykve vyskládat až po 1 cm od horního okraje do umytých a sterilizovaných sklenic. Následně je zalijte velmi horkým, skoro až vroucím nálevem. Po pečlivém uzavření sklenic je obraťte dnem vzhůru a nechte zchladnout.
I v tomto případě by se měl obsah zakonzervovat a vydržet tak déle chutný. Nezapomeňte na správné skladování v chladu, temnu a bez přístupu přílišné vlhkosti.
Tip: Tímto způsobem bez zavařování lze připravit i džemy, nakládané okurky nebo jiné ovoce či zeleninu.

6 receptů zavaření nasladko i naslano

Recepty z dýně (marmeláda, roláda, risotto a jiné)
Základní recept na kompot včetně sladkého nálevu
1 kg dýně hokaido nebo máslové
600 g cukru
1,5 l vody
šťáva ze 2 citronů
2 celé skořice
4-6 hřebíčků
semínka z 1 vanilkového lusku nebo 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
Do velkého hrnce vlijte vodu a citronovou šťávu, pak vsypte skořici, hřebíček, vanilku i cukr. Vařte a průběžně míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Nálev ochutnejte a dle potřeby dokyselte nebo doslaďte. Přidejte oloupanou, vydlabanou a na kostičky nakrájenou tykev. Vařte 10-15 minut, až je dýně lehce změklá, ale stále pevná na skus.
Skořici a hřebíček vyjměte a kostičky dýně rovnoměrně rozdělte do vymytých a sterilizovaných sklenic. Prolijte vroucím nálevem tak, aby od horního okraje zbyl zhruba 1 cm místa. Pečlivě uzavřete a zavařte při 85 °C po dobu 10-15 minut. Nechte vychladnout a uložte do tmy a chladu.
Tip: Doporučujeme den předem dýni namočit do vody s 200 ml octa. Tak se namarinuje a při vaření by neměla příliš změknout.

Dýňový kompot s ananasem
2,5 kg dýně hokaido, máslové nebo muškátové
2,5 l + 1,5 l vody
200 ml octa
600 g cukru
2 citrony bio nebo pečlivě omyté, na tenké plátky
5 hřebíčků
2 lahvičky ananasového aroma/tresti (1 lze nahradit konzervou ananasu)
Postup
Dýni oloupejte, vydlabejte a nakrájejte na kostičky. Přes noc ji ve velkém hrnci namočte do nálevu z 2,5 l vody, 200 ml octa a 1 lahvičky ananasového aroma. Druhý den vodu vylijte a do hrnce k tykvi přidejte 1,5 l čisté vody, plátky citronů, cukr, hřebíčky a druhou ananasovou tresť, sirup nebo konzervu ananasu. Krátce povařte, aby dýně lehce změkla, ale zůstala na skusu pevná.
Vyberte hřebíčky, kostky dýně rozdělte do sterilizovaných sklenic a prolijte horkým nálevem. Zavařujte cca 20 minut při 80 °C. Nechte vychladnout a uložte do suchého sklepa nebo tmavé a chladné spíže.
Tip: Aroma lze také nahradit 1 lahví ananasového sirupu. V takovém případě pak použijte už jen 300 g cukru.

Kompot s octem
1 kg dýně hokaido, máslové nebo muškátové (lze i směs)
3 l + 2 l vody
1 l bílého vinného octa
2 kg cukru krupice
3 hvězdičky badyánu
2 celé skořice
1 pomeranč bio nebo pečlivě omytý, na tenké plátky
20 hřebíčků
Postup
Dýni oloupejte, vydlabejte a nakrájejte na 1,5cm kostičky. Do velkého hrnce vlijte 3 l vody a ocet, přidejte kostky tykve a dejte na 24 hodin odležet. Druhý den sceďte a nechte okapat.
2 l vody svařte s cukrem, badyánem, skořicí a hřebíčkem. Cukr se musí rozpustit a nálev lehce zhoustnout, poté můžete (ale nemusíte) vyjmout koření.
Okapanou dýní plňte čisté a vyvařené sklenice, přidejte plátky pomeranče a zalijte nálevem. Zavíčkujte a sterilizujte při 85 °C zhruba 45 minut.
Tip: Můžete přidat také očištěné sušené šípky, rozinky nebo brusinky.

Zavařené dýňové pyré
Oloupanou a vydlabanou dýni nakrájejte na kostky. Dejte ji do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla tak akorát ponořená. Přiveďte k varu, pak výkon snižte a vařte do změknutí 15-20 minut. Poté ji sceďte a rozmixujte dohladka. V případě potřeby přidejte trochu vody, aby pyré nebylo tak husté.
Plňte do suchých a čistých sklenic až po 1 cm od horního okraje, pečlivě uzavřete víčky a při 80-90 °C zhruba 40 minut zavařujte. Nechte vychladnout a uložte do sucha, chladu a temna.
Zkuste si podle našeho návodu připravit pyré z upečené dýně: Recept na pyré z pečené dýně

Dýňové zelí
2 kg dýně, oloupané a vydlabané
1 hrnek octa
1 hrnek cukru krupice
1 velká lžíce soli
2 lžíce celého kmínu
Postup
Dýni nastrouhejte nahrubo, přidejte ostatní ingredience a promíchejte. Na 1 hodinu zelí uložte do lednice.
Pak jím plňte suché a čisté sklenice, které pečlivě uzavřete. Zavařujte při 85 °C zhruba 30 minut. Nechte vychladnout a uložte do sklepa či spíže.

Naslano (na polévku, na salát apod.)
1 kg dýně hokaido nebo máslové
1 l vody
2 lžíce soli
2-3 stroužky česneku
1 lžička celého černého pepře
2 bobkové listy
1 lžička sušeného tymiánu nebo rozmarýnu (volitelné)
1 lžíce cukru (volitelné)
1 lžíce octa (volitelné)
pro další variace: badyán, hřebíček, zázvor, chilli, jiné bylinky
Postup
Dýni oloupejte, odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na kostky o velikosti asi 2-3 cm.
Do velkého hrnce nalijte 1 litr vody a přidejte sůl, cukr, ocet, česnek, černý pepř, bobkové listy a bylinky. Směs přiveďte k varu a míchejte, dokud se sůl a cukr nerozpustí. Přidejte nakrájenou tykev a vařte asi 5-7 minut, dokud není mírně měkká, ale stále pevná. Poté můžete vyjmout pepř a bobkový list.
Připravené čisté a suché sklenice rovnoměrně naplňte dýní a tu zalijte horkým nálevem tak, aby byla zcela ponořená. Nezapomeňte nechat asi 1 cm volného místa od horního okraje. Pevně uzavřete víčky.
Sterilizujte při 85 °C 15-20 minut, nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté je uložte na chladném a tmavém místě.