Vyberte pěkná jablka bez známek potlučení, hniloby či plísně.
Omyjte je, oloupejte a zbavte jádřinců. Nakrájejte je na měsíčky, menší kousky nebo nastrouhejte podle toho, co z nich chcete připravit. Pro zavaření větších kousků je doporučujeme předvařit do poloměkka.
Uzavíratelné sklenice i víčka pečlivě vymyjte horkou vodou se saponátem a pak je v troubě při 100 °C 15 minut sterilizujte.
Ovocem naplňte čisté sklenice až po 1 cm od horního okraje a pečlivě uzavřete.
Sterilizujte vámi zvoleným způsobem nebo zakonzervujte bez zavaření.
Poté dokončení přípravy sklenice otočte dnem vzhůru a nechte úplně vychladnout.
Každou sklenici označte druhem suroviny a datem přípravy.
Jablka skladujte na suchém a čistém místě bez přístupu přímého slunce a vysoké vlhkosti.
Příprava před sterilizací a postup
Způsoby zavařování jablek (trouba, hrnec, myčka)
V troubě
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 °C, elektrickou na 200 °C a plynovou na stupeň 2 (přizpůsobte svému spotřebiči). Sklenice naplněné horkými jablky vložte do plechu s vyšším okrajem tak, aby se navzájem nedotýkaly. Vlijte zhruba 3 cm vody a zavařujte 30 minut.
Poté troubu vypněte a zavařeniny nechte několik minut dojít. Vyjměte je a otočené dnem vzhůru nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu.

V klasickém a zavařovacím hrnci
Čisté, řádně uzavřené sklenice naplněné horkým ovocem vložte do zavařovacího hrnce. Využít můžete i klasický hrnec, na jehož dno jste dali utěrku a vlili vodu zhruba do poloviny výšky zavařenin nebo tak, aby byly zcela ponořené.
Sterilizujte při 80 °C kolem 20 minut. Poté sklenky vyjměte, zkontrolujte utažení víček a nechte vychladnout postavené dnem vzhůru.
V mikrovlnné troubě
Při použití této metody volte pouze sklenice se šroubovacími víčky a před vložením do spot řebiče je úplně nedotahujte, ať může unikat přebytečná tekutina. Tento způsob je ideální na přípravu menšího množství výrobků, jelikož je lepší zavařovat po jednom kusu.
Naplněnou a ne zcela uzavřenou sklenici postavte do hlubšího talíře či misky (zachytí unikající šťávu) a vložte do mikrovlnky. Délku zavařování pak přizpůsobte velikosti sklenic a výkonu vašeho spotřebiče. Například sklenici o objemu 370 ml připravujte při 750 W 3 minuty a 450 ml 4 minuty. Pro jednu 720ml nádobu platí:
700 W = 6 minut
750 W = 5 a půl minuty
800 W = 5 a čtvrt minuty
850 W = 5 minut
900 W = 4 a půl minuty
Pak sklenici vyjměte, zcela dotáhněte a nechte vychladnout postavené dnem vzhůru.

V myčce nádobí
Připravená jablka v uzavřených sklenicích vyskládejte do myčky tak, aby se navzájem nádoby nedotýkaly a stály hezky stabilně. Spotřebič zapněte na standardní program, kdy teplota dosáhne 70-80 °C a cyklus trvá 1,5-2 hodiny. Tabletu, gel ani kapsli nepřidávejte.
Nechte proběhnout celé mytí, pak sklenice vyjměte a dnem vzhůru je nechte úplně vychladnout.
Tip: V myčce také snadno umyjete a sterilizujete zavařovací sklenice viz obrázek. Stačí nádoby i víčka umýt standardním programem s vysokou teplotou.

Pečící trouby
1460 produktů

Hrnce
5172 produktů

Mikrovlnné trouby
924 produktů

Zavařovací hrnce
57 produktů

Myčky nádobí
1553 produktů
Konzervování bez zavařování
Jablka se ráda kazí, a proto jejich zavaření rozhodně doporučujeme. Pokud se tomu však z nějakého důvodu chcete nebo musíte vyhnout, zkuste naši metodu bez sterilizace.
Plody očistěte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky nebo nastrouhejte. Dejte je do hrnce a dle chuti přidejte cukr v poměru zhruba 1⁄4 hrnku cukru krupice na 1 kg ovoce – záleží však na sladkosti vámi zvolených plodů, raději tak přidávejte postupně a ochutnávejte (lze i vynechat). Ochutit je můžete také skořicí, badyánem či dalším kořením. Několik minut vařte tak, aby byly kousky poloměkké či měkké pro rozmixování do přesníd ávky či pyré.
Připravte si sterilizované sklenice a naplňte je vroucími jablky až po 1 cm od horního okraje. V případě kompotu je ještě prolijte horkým nálevem. Pečlivě nádoby otřete, aby na hrdle nezbyly kousky jídla, a zavíčkujte. Položené dnem vzhůru na lince s čistou utěrkou nechte několik hodin úplně zchladnout.
Jak zavařit strouhaná jablka na štrúdl

Na tři 500ml sklenice si připravte kolem 2 kg jablek. Ta oloupejte a bez jádřinců nahrubo nastrouhejte. Vymačkejte z nich přebytečnou šťávu a pokud chcete, můžete v tuto chvíli přidat šťávu z jednoho citronu a 2 lžičky skořice. Slazení nedoporučujeme, aby vám to nezačalo kvasit.
Směs napěchujte do sterilizovaných sklenic až pod jejich závit, okraje pečlivě otřete a zavíčkujte je. Zavařte podle vybrané metody – v hrnci zhruba 20 minut při 80 °C. Nechte zchladnout otočené dnem vzhůru a pak uložte do chladné spíže nebo suchého sklepa.
Příprava jablečného kompotu

S cukrem
2 kg jablek
1 l vody
250 g cukru krupice
proužek kůry z citronu, bio nebo dobře omytého
mletá skořice
celý hřebíček
Postup
Vodu svařte s cukrem tak, aby se cukr zcela rozpustil a nechte lehce vychladnout. Mezitím si oloupejte ovoce a zbavte ho jádřinců. Pokrájejte jej na měsíčky nebo menší kostky. Kousky plňte čisté sklenice až pod závit a prolijte je cukerným roztokem. Do každé přidejte jeden hřebíček, špetku skořice a kousek citronové kůry.
Zavíčkujte a zavařte. Třeba v hrnci bude stačit 15-20 minut při 85 °C. Pak sklenice nechte vychladnout otočené dnem vzhůru.
Bez cukru s kořením
2 kg jablek
4 celé hřebíčky
1 lžička mleté skořice
cca 500 ml vody
4 tablety sladidla (volitelné)
Postup
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky nebo kostky. Dejte je do hrnce s kořením a případně i sladidlem a zalijte vodou tak, aby byla lehce ponořená. Přiveďte k varu a nechte probublávat zhruba 10 minut, aby ovoce změklo a nerozvařilo se. Pak jablky naplňte čisté sklenice, prolijte je nálevem, zavíčkujte a zavařte dle tipů výše v článku.
Recept na jablečnou přesnídávku či pyré

Omyjte si ovoce, oloupejte jej (volitelně), odstraňte jádřince a pokrájejte na menší kousky. Přesypte je do hrnce a podlijte trochou vody. Na mírném ohni nechte vařit zhruba 20 minut, až jsou jablka měkčí, ale ne zcela rozvařená. Rozmixujte je a ještě hotovým pyré plňte sterilizované sklenice. Otřete jim hrdla a pečlivě uzavřete víčky. Zavařte vybranou metodou v troubě, myčce nebo hrnci a pak nechte dnem vzhůru vychladnout třeba na pracovní ploše.
K jablíčkům můžete přidat i další ovoce či sladší zeleninu a z jedné várky tak připravit několik druhů svačinek. Menším dětem zachutná přesnídávka s mrkví v poměru 1 kg mrkve na 3 kg jablek nebo dýňová v poměru 1:1. Přidat můžete také banán, broskve, hrušky, švestky a jiné zralé ovoce – tvrdší plody předem povařte a promixujte spolu s jablky. Starší děti a dospělí si pochutnají na pyré s oříšky, kořením (skořice, vanilka, badyán), čokoládou či perníkem.