Zelí vyniká zejména vysokým obsahem vitamínu C. Jde o silný antioxidant chránící buňky před oxidativním stresem, dále však podporuje funkci imunitního systému či nervové soustavy a přispívá k psychickému zdraví. Ovlivňuje tvorbu kolagenu potřebného pro kosti, chrupavky, zuby, kůži a cévy. Podporuje i energetický metabolismus a snižuje únavu.
Obsahuje také vitamín K, který se podílí na správném srážení krve a zdraví kostí. Díky vláknině vám zelí pomůže od zažívacích obtíží, přičemž vás hezky zasytí. To jej v kombinaci s nízkým obsahem kalorií a velkým množstvím vody dělá zcela ideální složkou jídelníčku při hubnutí. Flavonoidy, polyfenoly a glukosinoláty pak pomáhají bojovat proti zánětům, snižují riziko vzniku chronických onemocnění (např. kardiovaskulárních chorob) a pravděpodobně působí proti některým druhům rakoviny.
Kysané zelí pak nad tím syrovým vyniká zejména obsahem probiotik a kyseliny mléčné, které vznikají právě kvašením neboli fermentací. Ty se starají o zdravou střevní mikroflóru, kde probiotické bakterie posilují imunitu, brání proti infekcím a podporují další růst mikroflóry potřebné pro zdravé trávení. Fermentace pak také zlepšuje vstřebatelnost některých vitamínů a živin a také prodlužuje trvanlivost kvašeného pokrmu.
Nutričně je velmi cenná i voda z kysaného a syrového zelí.
Tip: Syrové zelné listy se tradičně využívají k obkladům na bolestivé klouby, zanícené prsy kojících žen, hemoroidy nebo revma. Stačí list poválet válečkem či lehce potlouct paličkou na maso (případně i ohřát v mikrovlnce), položit na postižené místo a překrýt čistým obvazem nebo kusem oblečení.