Vánočka rozvoní koncem roku téměř každou českou domácnost. Tradičně se snídá na Štědrý den a je výjimečná nejen svým krásným vzhledem a vláčnou texturou, ale i jedinečnou chutí. Peče se z poctivých surovin – čerstvých vajíček, kvalitního másla a rozinek naložených do voňavého rumu. Typicky se plete ze čtyř, pěti, šesti, sedmi, osmi i devíti pramenů, přičemž způsob zapletení nejenže zdůrazňuje mistrovství pekařky či pekaře, ale i symbolizuje propojení rodinných vztahů.
Co budete potřebovat?
600 g hladké mouky,
100 g krystalového nebo třtinového cukru,
200 ml vlažného mléka,
31 g čerstvého droždí,
125 g rozpuštěného másla (vlažného),
1 celé vejce a 1 žloutek,
špetka muškátového oříšku,
½ lžičky soli,
½ lžičky citronové kůry,
1 balíček vanilkového cukru,
½ lžičky vanilkového extraktu,
1 lžička rumu,
sušené rozinky (přes noc namočené v rumu),
2–3 hrsti mandlových plátků na posypání,
1 bílek na potření.