Nejlepší recept na vánočku a návod na pletení ze 4, 5, 6 a 9 pramenů

Domácí kvásková vánočka je tradičním symbolem vánočních svátků. Svým oválným tvarem a pleteným vzhledem má připomínat malého Ježíška zabaleného v peřince. Připravili jsme pro vás recept na vláčnou máslovou variantu, která vás překvapí svou nadýchaností. Přečtěte si návod, jak ji uplést ze čtyř, pěti, šesti nebo devíti pramenů. Zároveň vám poradíme tipy a triky, jak dosáhnout lepších a chutnějších výsledků.

Domácí kvásková vánočka je tradičním symbolem vánočních svátků. Svým oválným tvarem a pleteným vzhledem má připomínat malého Ježíška zabaleného v peřince. Připravili jsme pro vás recept na vláčnou máslovou variantu, která vás překvapí svou nadýchaností. Přečtěte si návod, jak ji uplést ze čtyř, pěti, šesti nebo devíti pramenů. Zároveň vám poradíme tipy a triky, jak dosáhnout lepších a chutnějších výsledků.

Doba čtení 11 min.
Kateřina, redakce Heureka.cz

Top recept na nejlepší domácí vánočku

Vánočka rozvoní koncem roku téměř každou českou domácnost. Tradičně se snídá na Štědrý den a je výjimečná nejen svým krásným vzhledem a vláčnou texturou, ale i jedinečnou chutí. Peče se z poctivých surovin – čerstvých vajíček, kvalitního másla a rozinek naložených do voňavého rumu. Typicky se plete ze čtyř, pěti, šesti, sedmi, osmi i devíti pramenů, přičemž způsob zapletení nejenže zdůrazňuje mistrovství pekařky či pekaře, ale i symbolizuje propojení rodinných vztahů. 

Co budete potřebovat?  

  • 600 g hladké mouky,

  • 100 g krystalového nebo třtinového cukru,

  • 200 ml vlažného mléka, 

  • 31 g čerstvého droždí, 

  • 125 g rozpuštěného másla (vlažného), 

  • 1 celé vejce a 1 žloutek, 

  • špetka muškátového oříšku,

  • ½ lžičky soli, 

  • ½ lžičky citronové kůry, 

  • 1 balíček vanilkového cukru, 

  • ½ lžičky vanilkového extraktu, 

  • 1 lžička rumu, 

  • sušené rozinky (přes noc namočené v rumu), 

  • 2–3 hrsti mandlových plátků na posypání, 

  • 1 bílek na potření. 

Postup přípravy kvásku 

V misce rozdrobte droždí, přidejte k němu lžičku cukru a rozmíchejte je až do úplného rozpuštění. Do směsi poté přilijte trochu vlažného mléka a poprašte ji hladkou moukou. Kvásek nechte odpočívat při pokojové teplotě zhruba 15 minut a během této doby se snažte s miskou nehýbat. Pokud vám kvásek nenaskočí, zadělejte raději na nový, protože by toto droždí nefungovalo ani v těstě. 

Jak na těsto? 

Do velké mísy prosejte hladkou mouku a přidejte k ní cukr. Doprostřed hromádky udělejte rukou důlek a vlijte do něj všechny zbylé ingredience. Nakonec přilijte nabublaný kvásek a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Aby se vám s ním skvěle pracovalo a během pletení se netrhalo, musí být perfektně vypracované. O nejkvalitnější zpracování se postará kuchyňský robot, který by jej měl mísit přibližně 10 minut. Těsto nestačí mít hladké – musí být dokonale hladké a jemné. 

Vykynutí

Těsto prohněťte na jemně pomoučeném vále v rukou a vytvarujte z něj bochánek. Ze všech stran ho posypte moukou, uložte zpátky do mísy a dejte vykynout. Misku přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou, která ho ochrání před nečistotami a zároveň udrží v teple. Těsto nechte odpočívat zhruba 1–1,5 hodiny. 

Ke kvásku se chovejte jako k živému organismu, neboť živé opravdu je. Na začátku nepotřebuje nic jiného kromě klidu, tepla, trochy cukru a mouky, aby se probralo ze svého spánku. Až poté do něj lze přidat tuk, sůl a ostatní ingredience. Že nepoznáte kdy? Je to jednoduché – ve chvíli, kdy zvládne vytvořit hustou, bublající pěnu. 

  • Kvásku se nejlépe daří v teplotním rozmezí 25–35 °C. Při vyšší teplotě dochází k „zabití“ kvasných bakterií, bez kterých těsto nenakyne.

  • Při zpracovávání kynutého těsta nemyslete na čas, který do něj investujete, nýbrž na kvalitu finálního výrobku. Nespěchejte na něj, dopřejte mu veškerý čas, který potřebuje. 

  • Kvásek si rozumí s moukou, vlažnou tekutinou (voda, mléko) a cukrem.

  • Pomocí vidličky nebo metličky míchejte droždí s cukrem až do úplného rozpuštění. 

  • Nakynuté těsto zbavujte nahromaděných plynů – občas jej promíchejte, promačkejte nebo prohněťte. 

  • Těsto by mělo kynout při pokojové teplotě ve speciální misce nebo pod čistou kuchyňskou utěrkou. 

  • Správně nakynuté těsto poznáte podle toho, že zvětšilo svůj objem o 70 až 100 %. Když do něj píchnete prstem, mělo by se vám vrátit zpátky. 

Pletení a dokynutí 

Vánočku upleťte podle jednoho z mnoha způsobů pletení. Aby jednotlivé prameny neoschly, ihned po upletení je potřete bílkem a následně ještě vánočku posypte mandlovými lupínky. V případě potřeby ji zpevněte pomocí špejlí a nechte ještě hodinu dokynout. Díky tomu bílek proschne a slepí k sobě všechny prameny. 

Jak ji upéct? 

Vánočku pečte 15 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Poté ji překryjte alobalem (lze ho propíchat špejlemi), který ji ochrání před spálením. Snižte teplotu na 160 °C a pečte dalších 25 až 35 minut. Hotové dílo nechce vychladnout na mřížce, aby z něj mohla spodkem odcházet vlhkost (pára). 

Jak vybrat kuchyňský robot? 

Kuchyňské roboty

Kuchyňské roboty

  • 985 produktů

Kuchyňské roboty
Mašlovačky

Mašlovačky

  • 1134 produktů

Mašlovačky
Pečící papíry a fólie

Pečící papíry a fólie

  • 2420 produktů

Pečící papíry a fólie
Plechy na pečení

Plechy na pečení

  • 158 produktů

Plechy na pečení

Jak se plete vánočka ze 4, 5, 6 a 9 copů (návod)

Pletení ze 4 pramenů

Vánočka ze čtyř pramenů se plete velmi jednoduše. Základem je perfektně nakynuté těsto a jeho rozdělení na 4 stejně velké kousky, které můžete pro vyšší přesnost odvážit pomocí kuchyňské váhy. Z jednotlivých částí vytvarujte bochánky a z nich vyválejte 30–40 cm dlouhé prameny. Uložte si je vedle sebe na pracovní desku a zakryjte kuchyňskou utěrkou, aby neoschly. 

Jak na to?

  1. Na pracovní desku vedle sebe vyložte prameny a začněte plést podle následujícího návodu. Nezačínejte však hned od vrchu, prvních 10 cm nechte prozatím volně položených na desce. 

  2. Prameny přes sebe překřižte tak, aby vám vznikly na pracovní ploše dva kříže, přičemž levý pramen je vždy veden vrchem přes pravý. 

  3. Druhý pramen zprava přeložte přes druhý pramen zleva, čímž dosáhnete třetího překřížení. 

  4. Opakujte postup – první pramen zleva přeložte přes druhý zleva a druhý pramen zprava veďte přes první zprava, a dále druhý pramen zprava přes druhý zleva. 

  5. V závěru zahněte konce copů pod vánočku. 

  6. Svůj výtvor přetočte o 180° a přeložte druhý pramen zprava přes druhý zleva. 

  7. Veďte první pramen zleva přes druhý zleva, a druhý zprava přes první zprava, čímž vám vzniknou opět 2 kříže. 

  8. Pokračujte v zaplétání a v závěru zahněte konce pod hotové dílo. 

Pletení z 5 pramenů 

Na upletení vánočky z pěti copů lze využít vícero způsobů. Vybrali jsme pro vás dva nejoblíbenější, které vypadají na vánoční tabuli opravdu svátečně. Který letos vyzkoušíte? 

Rybí kost

Prvním způsobem je mimořádně jednoduchý vzor tzv. „rybí kost“. Jak jej dosáhnout? 

  1. Na pracovní desku si položte 5 stejně velkých válečků o délce asi 30 cm, nahoře je zatižte rendlíkem s vodou a začněte hned odshora plést. 

  2. Válečky si rozdělte na 3 a 2 prameny, vezměte krajní ze třech a dejte jej doprostřed. 

  3. Poté uchopte krajní pramen z druhé strany a opět jej položte doprostřed.

  4. Ve stylu „levý pramen doprostřed, pravý pramen doprostřed“ pokračujte až do konce pletení.

  5. V závěru úhledně zahněte oba konce pod tělo vánočky, čímž vám vznikne hezký oválný tvar. 

Copovitý vzor

Tento způsob není sice tak jednoduchý jako u rybí kosti, ale určitě jej při troše trpělivosti zvládnete. Jaký je postup?

  1. Prameny si položte na pracovní desku a rozdělte na 2 – 1 – 2, přičemž 1 se nachází uprostřed.

  2. Pravý pramen přeložte úplně doleva, kde bude tvořit 90° úhel k tělu vánočky. 

  3. Levý cop přeložte doprava, přičemž i tento bude tvořit 90° úhel k vánočce.

  4. Krajní levý pramen přeložte přes sousední cop, čímž se stane druhým zleva. 

  5. Druhý cop zprava přesuňte doleva. 

  6. Krajní pravý cop položte přes sousední pramen, čímž se stane druhým zprava. 

  7. Druhý cop zleva přeložte doprava.

  8. Vše opakujte až do konce – tj. krajní levý přeložte přes sousední, čímž se stane druhým zleva, krajní pravý odložte doleva, krajní pravý přes sousední atd. 

 

Kuchyňské vály

Kuchyňské vály

  • 724 produktů

Kuchyňské vály
Mašlovačky

Mašlovačky

  • 1134 produktů

Mašlovačky
Oddělovač žloutku

Oddělovač žloutku

  • 5502 produktů

Oddělovač žloutku
Sušené plody

Sušené plody

  • 7586 produktů

Sušené plody

Pletení ze 6 pramenů 

Vánočka ze šesti copů je po řádném dokynutí a upečení roztomile buclatá. Na rozdíl od komplikovanější verze z devíti copů z ní nemá co sklouznout, tudíž hezky drží svůj tvar. Mezi hospodyňkami je možná právě z toho důvodu velmi populární. 

Jak postupovat? 

  1. Rozdělte si prameny na 3 a 3. Nahoře je spojte stisknutím a zkušené pekařky doporučují tento spoj zatížit rendlíkem s vodou. 

  2. Levou rukou uchopte vnější krajní pravý pramen. Pravou rukou chyťte cop úplně nalevo, čímž se vám ruce překříží. 

  3. Oba válečky zvedněte nahoru a překřižte je přes sebe. Tím bude vánočka začínat. 

  4. Cop v pravé ruce poté položte doprostřed (jemně zpátky).  

  5. Zatímco levá ruka pořád drží jeden z pramenů, svou pravou rukou chytněte krajní levý cop. Zvedněte ho, přeložte doprava a nepouštějte jej. 

  6. Cop z levé ruky položte doprostřed mezi ostatní prameny. 

  7. Zatímco pravá ruka i nadále drží jeden z copů, levá ruka uchopuje pramen na pravé straně a zvedá ho. 

  8. Pokračujte opět pravou rukou – cop položte dolů a zvedněte cop na levé straně a tak dále, až dojdete na konec. 

  9. V závěru pevně spojte konce pramenů a zahněte je dolů pod tělo vánočky, kde budou po upečení pevně držet. 

Pokud jste spíše vizuální typ a k pochopení tohoto komplikovanější návodu potřebujete fotopostup, najdete ho zde: 

Pletení z 9 pramenů 

Verze z devíti copů má symbolický význam. Čtyři spodní prameny vánočky představují elementy zemi, slunce, vodu a vzduchu. Prostřední tři prameny symbolizují rozum, vůli a cit a dva vrchní znázorňují vědění a lásku. 

Pletení z devítí copů je nejrozšířenějším způsobem přípravy vánočky a není tak těžké, jak by se mohlo na první pohled zdát. 

Postup pletení spodní vrstvy (ze 4 copů): 

  • Dobře nakynuté těsto rozdělte na 9 stejně velkých částí a vytvarujte z nich bochánky.

  • Z bochánků vyválejte 30–40 cm dlouhé válečky, uložte je vedle sebe na pracovní plochu a uchovávejte je zakryté kuchyňskou utěrkou. Aby se k sobě copy perfektně spojily a vánočka se během pečení nerozjela do stran, nemůžou copy oschnout. 

  • Na pracovní desku položte vedle sebe 4 válečky. Pomyslně si je rozdělte na dvě poloviny – 2 a 2. Nezačínejte plést hned odshora, vrchních cca 10 cm nechte zatím volně položených. Krajní levý cop přeložte přes druhý váleček zleva. To samé udělejte s levým pramenem druhé dvojice – přeložte cop (tj. druhý zprava) přes pramen napravo, čímž vzniknou dva křížky. 

  • Uchopte dva prostřední copy a pravý přeložte přes levý pramen. Dle tohoto schématu pokračujte až do konce. 

  • Díky tomu, že je těsto elastické, lze kratší prameny trošku natáhnout do délky. Jejich konce k sobě přilepte silnějším stisknutím a konec zahněte pod tělo vánočky

  • Nyní si vánočku přetočte o 180° a dopleťte zbytek tak, aby byl zachován stejný vzor. Opět k sobě spojte stisknutím prameny a založte je pod vánočku. 

  • Hotový cop přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, udělejte do něj jemnou prohlubeň hřbetem ruky a potřete jej vaječným bílkem pomocí mašlovačky.

Postup pletení ostatních pater (3 + 2 copy): 

  • Druhé patro vyrobíte upletením klasického copu ze 3 pramenů. Ani v tomto případě nezačínejte plést od začátku pramenů a vrchní část dopleťte až po přetočení. Ve finále by měl být o něco kratší než ten spodní, na který ho budete pokládat. I toto patro potřete vaječným bílkem. 

  • Zamotejte zbylé dva válečky. Nechte jim delší konce a zastrčte je pod vánočku tak, aby vám z každé strany vytvořily tvar podobný písmenu Y. 

  • Hotové veledílo opět protřete vaječným bílkem a nechte 1–1,5 hodiny dokynout pod kuchyňskou utěrkou. Po řádném dokynutí ji potřete podruhé vaječným bílkem a ozdobte mandlovými plátky, ořechy či semínky máku. 

Tipy a triky pro lepší výsledek

  • Při pletení prameny neutahujte – jenom je zvolna pokládejte přes sebe a nechte mezi nimi drobné mezery, které těstu umožní dokynout. 

  • Do těsta zkuste přidat sekané vlašské ořechy nebo mandle

  • Plátky mandlí lze doplnit mákem či vyloupanými vlašskými ořechy. 

  • K rozinkám můžete přidat i brusinky namočené v rumu, případně kousky kandovaného ovoce.

  • Chuť těsta lze vylepšit muškátovým oříškem, anýzem, novým kořením nebo pomerančovou kůrou. 

  • K prosáté mouce nejdřív přidejte ostatní tekuté ingredience a až poté rozpuštěný tuk. Těsto tak lépe nakyne. 

  • Abyste se vyhnuli spálení vánočky, po 10 až 15 minutách od vložení do trouby ji přikryjte pečicím papírem či kusem alobalu. 

  • Hotové dílo posypte moučkovým cukrem, aby vypadala jako z pohádky. 

Nejlepší recepty na vánoční cukroví: linecké, nepečené i vosí hnízda

Rumy

Rumy

  • 4422 produktů

Rumy
Rozinky

Rozinky

  • 180 produktů

Rozinky
Oříšky

Oříšky

  • 6357 produktů

Oříšky
Koření

Koření

  • 12630 produktů

Koření

Tradice a zvyky

Toto sváteční, sladké pečivo kdysi nesmělo chybět na žádném štědrovečerním stole. Pekli jej chudí lidé na vesnicích, v měšťáckých bytech i ti bohatí. Některé vánočky dosahovaly délky až jednoho metru a nevešly-li se hospodyňce do pece, musely je upéct pekaři. Noc před Štědrým dnem byla v domácnostech veselá, protože právě v tento pozdní čas se ony vánočky pekly. 

Aby kynuté těsto správně naběhlo, hospodyňky musely vyskakovat do výšky. Zároveň nesměly během pečení mluvit a nikdo nesměl mluvit ani na ně. Dále na sobě měly mít bílou zástěru a na hlavě šátek. Vánočka byla především symbolem dobrého bytí pro nadcházející rok – pokud se nepovedla, byla spálená či popraskaná, nečekalo hospodářství nic dobrého. Mezi další nejznámější tradice patřilo: 

  • Jedna velká vánočka se kladla doprostřed štědrovečerní tabule a byla sdílená se všemi členy hospodářství. První díl se odkrojil pro hospodáře, aby byla příští rok dobrá úroda. 

  • Každý člen domácnosti dostal i svou vlastní menší verzi. 

  • Kdo v ní našel zapečenou minci, měl být zdravý, bohatý nebo štědrý – v závislosti od regionu. 

  • V minulosti byla označována jako húska, calta, štědrovnice, štědračka, pletenice, pletanka, štrucla, ceplík nebo štricka. 

  • Podle regionu se k ní vážou různé tradice. Někde se z ní nechal kousek pro zvířata, aby byla chráněna před zlými silami, jinde se házel kus do studny proti vyschnutí, nebo se zbytky ponechaly duším zesnulých, jež měly své blízké na Štědrý večer navštěvovat. 

Jaký je význam adventu a jednotlivých svíček?   Znáte české vánoční tradice a zvyky? 

Mohlo by vás zajímat: